https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letni-horka-trapi-divoka-zvirata-ve-mestech-pomohou-jim-pitka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letní horka trápí divoká zvířata ve městech, pomohou jim pítka

15.8.2019 00:17 | BRNO (ČTK)
Ptáky i malé savce často trápí nedostatek vody. Brňané jim mohou pomoci například tím, že vytvoří improvizovaná venkovní pítka. / Ilustrační foto
Ptáky i malé savce často trápí nedostatek vody. Brňané jim mohou pomoci například tím, že vytvoří improvizovaná venkovní pítka. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Horké letní dny jsou náročné nejen pro lidi a jejich domácí mazlíčky, ale také pro divoká zvířata žijící ve městech. Ptáky i malé savce často trápí nedostatek vody. Brňané jim mohou pomoci například tím, že vytvoří improvizovaná venkovní pítka.
 

Pokud neprší, divoká zvířata ve městě se k vodě dostanou většinou jen ráno, když spadne rosa. Proto je jim potřeba pomoct. Například pro ježky, kteří se vyskytují v parcích nebo v zahradách, je vhodné naplnit vodou nízkou misku a dát ji třeba do stínu pod keř.

"Pítko ocení také ptáci, miska s vodou nemusí být jen v blízkosti zeleně, ale i na parapetech či balkónech," uvedla mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková. Aby mohli ptáci z vody vylézt, je dobré do nádoby položit větvičku. Proto pokud lidé uvidí v pítkách pro ptáky klacíky, čištění je spíše na škodu.

Horko je někdy také příčinou zranění zvířat. Strážníci letos převáželi k odborníkovi do Ptačího centra například datla, který možná i vlivem horka narazil do okna a nedokázal pokračovat v letu.

Každoročně se strážníci setkávají také s mladými poštolkami, třeba pod horkem rozpálenými okapy, kde hnízdí. Například na konci června odvezli z Drobného ulice dvě mláďata poštolky a o den později převezli ze stejného místa další mládě, které vypadlo z hnízda.

Ne vždy ale bývá nutné dravce odchytit a převézt k odborníkovi. "Lidé mi volají, že na zemi sedí mládě poštolky a je nejspíš zraněné. Nechám si od nich poslat na telefon fotku nebo popsat, jak poštolka vypadá. Často jim jen poradím, aby ji posadili někam na vyvýšené místo, třeba na parapet. Rodiče si tam mládě najdou a nakrmí ho, dokud nebude soběstačné," řekl Zdeněk Machař z Ptačího centra.

Podle Machaře se letos narodilo téměř dvakrát více poštolek než loni. Pravděpodobně za to mohou vyšší počty narozených hrabošů, kterými se poštolky mimo jiné živí. Hraboši ničí úrodu nejen na jižní Moravě. Přemnožili se kvůli suchým létům a teplým zimám.

Od začátku letošního května už strážníci v Brně odchytli kromě psů a koček také poštolky, exotické ptáky, zraněného zajíce, ochočeného králíka, nutrii na dětském hřišti, poníka nebo kačenu s káčaty na zahradě domu. Několik hodin o víkendu honili strážníci v parku Lužánky vietnamská prasátka, která uprchla z výběhu Veřejné zeleně města Brna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.8.2019 14:17
Nejen horko a žízeň trápí ptáky a zvířata, je to také nedostatek potravy (hmyzu). Krmím celoročně slunečnici a vločky, návštěvnost je téměř stovka ptáků (3 druhy sýkor, dva druhy vrabců, zvonci, brhlík, dva druhy strakapoudů aj.).

To pítko nemá příliš vhodný design, hrozí sjetí ptáka do vody s následným utonutím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist