https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosek-bude-nejteplejsi-rok-v-dejinach-cekaji-nas-pozary-a-zaplavy-varuje-wmo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošek bude nejteplejší rok v dějinách, čekají nás požáry a záplavy, varuje WMO

30.11.2023 16:46 | DUBAJ (ČTK)
Letošní rok bude pravděpodobně nejteplejším v dějinách měření a prosinec už na tom nemůže nic změnit, uvedla dnes Světová meteorologická organizace (WMO) ve své nejnovější zprávě o stavu globálního klimatu. Znepokojivé klimatické trendy naznačují, že lidstvo čekají v budoucnu častější záplavy, požáry, vlny veder a tání ledovců, dodala WMO podle agentury Reuters.
 

Klimatičtí experti organizace, která je součástí OSN, svou předběžnou zprávu zveřejnili u příležitosti začátku konference COP28 ve Spojených arabských emirátech. Závěrečnou zprávu zveřejní až v první polovině příštího roku, uvedla agentura DPA.

"Skleníkové plyny jsou na rekordní úrovni. Světové teploty pokořily všechny rekordy. Hladina moře je na rekordní úrovni a antarktický ledovec nikdy neměl tak malou plochu," prohlásil podle AFP šéf WMO Petteri Taalas.

Taalas varoval, že nejde jen o statistiky, ale že lidstvu hrozí, že přijde o ledovce a hladina moře bude dál nebezpečně stoupat. Návrat ke klimatu 20. století je podle něj nemožný a je potřeba okamžitě jednat, aby se zabránilo hrozbě stále méně vstřícného prostředí v tomto i příštích stoletích.

Vědci varují, že schopnost lidstva omezit globální oteplování na zvládnutelnou úroveň se vzdaluje. Cílem pařížských klimatických dohod z roku 2015 bylo omezit globální oteplování na úroveň výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s průměrnými hodnotami naměřenými v předindustriálním období mezi lety 1850 a 1900. Ideálem je nepřekonat hranici 1,5 stupně Celsia. Letos na konci září už ale byla teplota o 1,4 stupně vyšší než průměr předindustriální éry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.11.2023 17:06
Ano vážení přatele zde diskutující,přijdou potopy,vichřice,extremní vedra nebo naopák mrázy.Nepřežijete to.Proto ti z vás ,kteří mají finanční hotovost tak mi jí zašlete na muj učet.Na požadání zde sdělím číslo učtu.Sbohem měl jsem Vás rád.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

1.12.2023 14:43 Reaguje na karel krasensky
:)
Odpovědět
pk

pepa knotek

30.11.2023 19:52
Přiblížíme se na úroveň klimatického optima jako před tisíci lety, flora i fauna bude lépe prosperovat, budou vyšší výnosy, příroda bude spokojená. Klimaalarmisty z toho možná klepne ale světu se uleví.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.12.2023 07:12 Reaguje na pepa knotek
Takže se ochladí? Protože jedině tak se přiblížíme k ,,optimu,, které bylo globálně chladnější. :D
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.12.2023 08:32 Reaguje na Petr Eliáš
napište do gůglu "klimatické optimum" a on vám to vysvětlí
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.12.2023 09:24 Reaguje na pepa knotek
Jak říkám. Bude se muset ochladit no. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

2.12.2023 01:51 Reaguje na pepa knotek
Ono bylo před tisíci lety tepleji než dnes?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.12.2023 05:34
Zima se rozjíždí dobře, výhledy docela jdou, léto na koupání tak měsíc, zvýšili se vodní srážky, o čem to vlastně píšou?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.12.2023 07:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je složité, to neřeš. ;)

https://climate.copernicus.eu/2023-track-become-warmest-year-after-record-october#:~:text=From%20January%20to%20October%2C%20the,month%20of%20record%20temperatures%20globally.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.12.2023 06:04
Není náhodou ta WMO nějak jednostranná? Copak vidí při oteplení jenom negativa?
"lidstvo čekají v budoucnu častější záplavy, požáry, vlny veder a tání ledovců"
Copak nenajde žádná pozitiva? Nebo je nechce hledat? V tom případě ale jde o ideologický aktivistický spolek a tak by se mělo přistupovat k tomu, co zplodí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.12.2023 18:09 Reaguje na Richard Vacek
to je jako u pohřebáků, smutek jedněch, radost druhých....ostatně pohřební kecy klimaalarmistů nejsou ničím zajímavý.
Vždy budou existovat místa, kde bude tepleji a kde bude větší zima...jeden bez druhého nejde.
vytváření informací podléhají mediálním vzorcům, aby se co nejvíce citovali a přebírali...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.12.2023 09:04
Všem, kteří se strachují o svůj život vlivem klimatických změn doporučuji
se zamyslet, zda na to čekat a ulevit Zemi dobrovolným odchodem dříve, než je ty klimatické změny zahubí. Stejně jako v minulosti přežijí nejodolnější
a ti schopni se přizpůsobit. Tak tomu bylo v minulosti vždy, kdy před
horkem odcházeli na sever a před zimou na jih. Později se naučili odívat,
dělat zásoby potravin na zimu a ohřát se u ohně.
Ti, co to nedokázali vymřeli a vůbec tomuto světu nechybí. Zamyslete se
a neváhejte! Opravdu tu nikomu chybět nebudete a ZEMI se uleví !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist