https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-duben-byl-ctvrty-nejteplejsi-v-historii-mereni-uvedl-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní duben byl čtvrtý nejteplejší v historii měření, uvedl Copernicus

9.5.2023 15:15 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní duben byl celosvětově čtvrtý nejteplejší v historii měření. Oznámila to dnes ve své zprávě agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Nadprůměrné teploty zaznamenalo Portugalsko a Španělsko, kde byla naměřena dubnová teplotní maxima.
 

Mnohem tepleji, než jaký je průměr, bylo v dubnu také v některých částech Afriky, ve Střední Asii v okolí Kaspického moře, v jihovýchodní Asii a na severu Severní Ameriky. Naopak chladněji, než jaké jsou průměrné dubnové teploty, bylo v pásmu táhnoucím se od Spojeného království až po jihovýchodní Evropu. Nadprůměrně chladno bylo i na Aljašce, v Mongolsku, na Arabském poloostrově, v Indii a Austrálii.

"V dubnu panovaly ve Španělsku a Portugalsku mimořádně vysoké teploty, které byly doprovázeny extrémně suchým počasím. Kromě jihoevropské vlny veder byly nadprůměrné teploty pozorovány i nad rovníkovou částí východního Pacifiku, což je raným příznakem možného přechodu k podmínkám El Niňo, které často vedou k vyšším globálním teplotám," uvedla zástupkyně ředitele unijní služby Samantha Burgessová.

Pyrenejský poloostrov, oblast jižně od Alp a oblasti středomořské Francie v dubnu zaznamenaly mimořádně suché podmínky. Stejnou zkušenost měla i severozápadní Skandinávie, pobaltské země a velká část západního Ruska. Naopak nadprůměrně vlhko bylo v dubnu v rozsáhlé oblasti od západu na východ od Irska, Spojeného království a Francie přes střední Evropu až po Apeninský poloostrov, Balkán a Černé moře.

Služba, která využívá vysoký počet naměřených údajů ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě, také sdělila, rozloha mořského ledu minulý měsíc dosáhla třetí nejnižší dubnové hodnoty v souboru satelitních dat, a to 19 procent pod průměrem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

10.5.2023 10:10
... a za vsechno muze clovek s emisemi CO2!!!
prosim o urychlenou zachranu sveta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2023 12:30 Reaguje na mara polasek
Bohužel, může. 50 miliard emisí CO2 ROČNĚ!!! měni jeho koncentarci (je ho největší hodnota za možná milión let) a tím způsobuje skleníkáč. Nic extra složitého.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

12.5.2023 00:12
Duben 2023 na území Česka hodnotíme jako teplotně silně podnormální a srážkově silně nadnormální. Jedná se o 12. až 15. nejchladnější duben od roku 1961.
Stejná průměrná měsíční teplota vzduchu v dubnu byla i v letech 1975, 1984 a 2022.
....zprava z chmi.cz
jestli oni pani klimatologove se krapet s tim oteplovanim nesekli.
co takhle resit konecne podstatne veci. jako zpusob produkce palmoveho oleje, biopaliv, soji, vyvoz odpadu do zemi tretiho sveta, prepravu zbozi po planete zhuru dolu v ramci globalizace s tim spojene stavby logistickych center, zbytecne pouziti obaloveho plastu, plundrovani more x kilometru dlouhymi sitemi, degradace zemedelskych pud atd. ???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 17:57 Reaguje na mara polasek
Pokud nepochopíte rozhdíl mezi počasím a klimatem, nemáte šanci pochopit nic dalšího.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist