https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/libanon-jiz-druhy-den-suzuji-lesni-pozary-rozsirily-se-i-do-syrie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Libanon již druhý den sužují lesní požáry, rozšířily se i do Sýrie

29.7.2021 16:32 | BEJRÚT/DAMAŠEK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Fir0002 / Wikimedia Commons
Lesní požáry na severu Libanonu se rozšířily do sousední Sýrie. Plameny, které si vyžádaly zatím jednu oběť na životě, se snaží hasiči dostat pod kontrolu již druhý den. S odvoláním na syrskou a libanonskou civilní obranu o tom píše agentura AP.
 

Následkem požárů přišel v Libanonu o život 15letý chlapec, který pomáhal s hašením. Libanonská média původně informovala, že zemřel hasič.

Na místo požárů libanonská civilní obrana vyslala 25 hasičských vozů, čtyři vrtulníky a vojáky. Plameny se však zatím dostat pod kontrolu nepodařilo. Sežehly rozsáhlé části lesů na severu Libanonu a rozšířily se dále na východ.

Snímky a videa spálených lesů, ohořelých stromů a hořích horských svahů sdíleli místní obyvatelé na twitteru, když se požár blížil k obci Kubaját. Celkový rozsah škod zatím nebyl vyčíslen. Libanonský Červený kříž uvedl, že evakuoval 17 lidí a ošetřil více než 30, včetně osmi, kteří byli hospitalizováni.

"Jsou tu velké škody. Velké ztráty," řekl AP starosta obce Andakt, Umar Masúd. Odhaduje, že dva miliony metrů čtverečních borovicových a dubových lesů lehly popelem. "Jak vidíte, to počasí a vítr... Ani s helikoptérami a armádou nejsou schopni dostat plameny pod kontrolu," dodal.

Horská stezka u Kubajátu lemovaná borovicemi, cedry a duby, je přitom označována za jednu z nejmalebnějších v Libanonu.

Požár propukl ve středu v severolibanonské provincii Akkár, a následně se rozšířil do sousední syrské provincie Homs.

Libanonská agentura NNA ve středu v noci informovala, že se požár rozšířil o sedm kilometrů a je dva kilometry široký. Zničeny podle ní byly desítky tisíc borovic.

V Sýrii se hasiči podle syrské agentury SANA snaží uhasit požár ve vesnicích v lokalitě Kusajr. Do operace byly rovněž zapojeny vojenské vrtulníky. Šéf syrské civilní obrany Saíd Avád řekl, že práci hasičům komplikuje silný vítr, vedra a svažitý terén.

Libanon o pomoc požádal Kypr, který na svém území nedávno tři dny hasil jeden z nejhorších požárů za desítky let.

S devastujícími požáry se Libanon potýkal také v roce 2019, trvaly déle než dva dny a rozšířily se z hor nedaleko hlavního města Bejrútu. Nedostatek technického vybavení a přípravy, spolu s horky a silným větrem, vedly ke zničení značné části tamního lesního porostu. Kvůli postupu vlády v boji s požáry následně v Libanonu propukly celostátní protesty, jež byly původně svolány kvůli hospodářské politice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.7.2021 19:58
Nechci malovat na stěnu, ale když jsem koukal na ta bílá pole na fialovém pozadí, mám obavy, že v celém Středomoří bude podobných událostí příští týden více než je zdrávo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.7.2021 11:08 Reaguje na Karel Zvářal
Libanon je v podstatě stát v kolapsu, ale ne kvůli požárům, to je takový hřebíček
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.7.2021 11:29
"Západní svět sleduje se znepokojením rekordní zabijácká vedra, devastující záplavy, ničivá tornáda, suché řeky a přemýšlí o tom, jak klimatické problémy řešit. Evropská unie kvůli tomu navrhla několik kroků, na kterých se dohodli i představitelé členských států. Reakcí je v Česku panika. Hrozí nám armagedon, lepší je vystoupit z EU, vládnou tam maoisti, svět se zhroutí. Automobilky jsou tlačené k výrobě šetrnějších vozů, což je opět inspirace k láteření, že konec se blíží. Zaznívá volání: ochraňme automobilky, ačkoli ty samotné říkají, že se nic neděje".
https://www.respekt.cz/tydenik/2021/30/pozor-evropsky-maoista

Odpovědět
RJ

Robert Jirman

30.7.2021 13:08 Reaguje na Pavel Hanzl
bohužel, nás už ochrání jen Václav Klaus Všeználek
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.7.2021 16:27 Reaguje na Pavel Hanzl
A jak se vám to stalo
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist