https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/libanonce-uchvatily-migrujici-babocky-bodlakove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Libanonce uchvátily migrující babočky bodlákové

23.4.2019 00:20 | BEJRÚT (ČTK)
Babočky bodlákové migrují i přes území České republiky a jejich počet udává počasí ve Středomoří. V evropské zimě nemohou přezimovat, takže se od července začínají vracet a přelétávají rovněž Alpy ve výšce kolem 2300 metrů. / Ilustrační foto
Babočky bodlákové migrují i přes území České republiky a jejich počet udává počasí ve Středomoří. V evropské zimě nemohou přezimovat, takže se od července začínají vracet a přelétávají rovněž Alpy ve výšce kolem 2300 metrů. / Ilustrační foto
Nebývalou podívanou připravily babočky letos obyvatelům Libanonu. Po nezvykle vydatných zimních deštích i jinde na Blízkém východě hojně rozkvetly louky, které přilákaly migrující motýly. Babočky bodlákové s charakteristickými černými, bílými a hnědými skvrnami na křídlech se naposledy v Libanonu v takovém množství objevily před více než 100 lety, v roce 1917, uvedla agentura Reuters.
 

Babočky právě migrují z Afriky a směřují na sever do Evropy. Výjimečnou podívanou připravily už v březnu také Izraelcům.

"Nepřelétávají jenom nad lesy a nad divokou přírodou, takže si letos této migrace užili i lidé, kteří normálně do přírody nechodí," poznamenala odbornice na genetiku rostlin z bejrútské univerzity Svatého Josefa Maghdá bú Dághar Charrátová. "To, co se děje letos, by se mělo zapsat do dějin," dodala.

Babočky bodlákové migrují i přes území České republiky a jejich počet udává počasí ve Středomoří. V evropské zimě nemohou přezimovat, takže se od července začínají vracet a přelétávají rovněž Alpy ve výšce kolem 2300 metrů.

V Libanonu je teď pozorovali v oblasti obcí Mrúdž a Zaarún na severovýchodě země. "Byla to opravdu krása. Lidi zastavovali na silnicích a pozorovali je, nic podobného jsme ještě neviděli," řekl jeden z obyvatelů Zaarúnu.

U jiných vesničanů ale motýlí "nálet" vyvolal neblahou připomínku kobylek, které Libanon pustošily za velkého hladu v letech 1915-1918. Zemřely tehdy tisíce lidí a další emigrovaly.

Nasíb Alam, který své pole obdělává 60 let, řekl, že zpočátku si i letos někteří lidé mysleli, že přiletěly kobylky. "Všechno je ještě zelené a ti motýli jenom přelétávají. Jsou krásní," řekl.

Izraelci odhadli, že v březnu nad jejich územím prolétla miliarda baboček bodlákových. Označili to za migraci vůbec největší motýlí kolonie, jakou kdy Izrael zaznamenal. Při monitorování se spočítalo, že za hodinu prolétlo mnoho tisíc jedinců, přičemž před pěti lety za hodinu napočítali jen stovky motýlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist