https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-chce-ve-skolce-zachytavat-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec chce ve školce zachytávat dešťovou vodu

11.6.2020 10:02 | LIBEREC (ČTK)
Pro ostašovskou školku radnice plánuje vybudování tří retenčních nádrží. Ilustrační obrázek
Pro ostašovskou školku radnice plánuje vybudování tří retenčních nádrží. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zachytávání dešťové vody, snížení rizika záplav a zlepšení hospodaření s vodou plánuje liberecká radnice pro opravovanou mateřskou školu v Ostašově. Pro páté největší město v zemi jde o pilotní projekt. Podobně chce radnice stotisícového města řešit využívání dešťové vody také u dalších městských budov. "Byla bych ráda, aby to bylo standardem, pokud budeme realizovat nějaké rekonstrukce nebo tam, kde to bude dávat smysl," řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).
 

Pro ostašovskou školku radnice plánuje vybudování tří retenčních nádrží za 2,3 milionu korun. Pokusí se na ně získat evropskou dotaci, jež by měla pokrýt většinu nákladů. V případě, že uspěje, chce město nádrže vybudovat do února příštího roku. Svedena do nich bude dešťová kanalizace z budov školky a voda z velkých zpevněných ploch. Vybudování nádrží by mělo pomoci i ochránit Ostašovský potok před zahlcením srážkovou vodou z přívalových dešťů, nádrže by měly přebytečnou vodu zadržet. "Potom bude pozvolna odčerpávána do Ostašovského potoka," uvedla náměstkyně. Zadržená voda se bude využívat také k zalévání zahrady školky.

Mateřská škola Pastelka v Ostašově je kvůli rekonstrukci, která začala na konci března, prázdná. Vzhledem k rozsahu prací se děti do své školky vrátí, až bude vše hotové. Část dochází do provizorně vytvořené školky v budově ZŠ Ostašov v Žákovské ulici a část do školky v Machníně v Heřmánkově ulici. Práce bezmála za 59 milionů korun umožní zvýšit její kapacitu o 39 na 96 míst. Díky modernizaci tam vznikne i jedno oddělení pro děti mladší tří let. Práce by měly skončit do ledna příštího roku. Dělníci postaví nový pavilon a zároveň budou částečně rekonstruovat i původní budovu.


reklama

 
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

11.6.2020 14:24
To je opravdu láce, jedno místo ve školce za 983 333 Kč. To je skutečně zadarmo! A ta dešťová voda zbude možná i na oplachování zadků dětí pod 3 roky věku, když se podělají.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.6.2020 16:23 Reaguje na Jiří Daneš
"Práce bezmála za 59 milionů korun umožní zvýšit její kapacitu o 39 míst"
To je 1,5 melounu na jednoho mrňouse.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist