https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-univerzita-otevrela-novy-obor-zamereny-na-ochranu-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká univerzita otevřela nový obor zaměřený na ochranu přírody

1.8.2023 00:07 | LIBEREC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Technická univerzita v Liberci otevřela nový bakalářský studijní program Ochrana přírody a životního prostředí. V kraji, kde je národní park, tři chráněné krajinné oblasti a řada dalších cenných lokalit zatím takové studium chybělo. Jde o nepedagogický obor, který nabízí Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická TUL, přihlášky je možné podávat do konce srpna, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.
 

Uchazeče čeká studium zaměřené na praktickou uplatnitelnost absolventů, které zaměstnají nejrůznější instituce zaměřené na ochranu přírody a životní prostředí. "Akcentujeme potřebu odborníků na tuto problematiku. Týká se nejen všech úrovní státní správy a samosprávy, ale i výzkumu a soukromého sektoru. Uchazeči, kteří se chtějí profesně věnovat oblasti ochrany přírody a životního prostředí, už nebudou muset za studiem jinam," doplnil Vilém Pavlů, vedoucí nově založené katedry biologie, pod kterou nový obor spadá.

Program nabízí vzdělání v biologických vědách, ale i základy dalších oborů, jako jsou geologie, chemie, geoinformatika nebo lesnictví. Uchazeči a uchazečky poznají moderní metody ochrany přírody i životního prostředí jako celku, velký podíl bude mít ve výuce praxe. "Terénní cvičení s určovacími praktiky a především praktickými ukázkami managementu ochrany přírody jsou významnou součástí studia. Náplň programu jsme konzultovali s regionálním pracovištěm Agentury ochrany přírody a krajiny v Liberci (AOPK)," dodal Pavlů.

Absolventi budou schopni řešit problémy ochrany přírody a životního prostředí jak po odborné, tak po správní a legislativní stránce. Uplatnění najdou v institucích působících v oblasti ochrany přírody a životního prostředí, ve státní správě a samosprávě, ale také například na ministerstvech, AOPK, České inspekci životního prostředí nebo správách národních parků a chráněných oblastí. Pracovat mohou také v nevládních organizacích, jež pečují o chráněná území, jsou zapojeny do záchranných programů nebo ekologické výchovy.

Nový program je spojen se vznikem katedry biologie na pedagogické fakultě, která vznikla od 1. ledna letošního roku z oddělení biologie na katedře chemie. Na nové katedře je možné studovat také bakalářské programy Přírodopis pro vzdělávání a navazující magisterský studijní program Učitelství pro 2. stupeň základní školy. Kombinace přírodopisu pro vzdělávání jsou možné s matematikou, fyzikou, chemií, tělesnou výchovou a zeměpisem. Nová katedra sídlí v budově Výzkumné stanice pro travní porosty Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Liberci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

1.8.2023 07:17
Kolik asi těchto absolventů by bylo skutečně potřeba pro naši pidirepubliku?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.8.2023 06:27 Reaguje na pavel peregrin
ono jde spíš o to, jak to bude pojaté... všeobecně platí, že příroda se bez lidského myšlení obejde.... a člověk si tím " léči" komplexní traumata, které si sám přivozuje, protože přemýšlí tam, kde to není potřeba... říká se tomu ego....chorobné nadužívání mozku a nutnost vše ovládat a manipulovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2023 07:06
To nejde, aby si lidé studovali co chtějí! Strana zastoupena místními soudruhy musí zasáhnout!🤓
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.8.2023 20:31 Reaguje na Petr Eliáš
Za státní peníze by se měly studovat obory, které stát potřebuje.
Pro tyto absolventy ale bude muset nějaké místa zase vytvořit na
rozdíl od chybějících lékařů, stomatologů a technicky vzdělaných
lidí. Byl jsem vždy proti školnému, ale nyní jsem přesvědčen, že
bez školného by měly být pouze obory, kde chybí odborně vzdělaní
lidé a zbytek ať si za své studuje každý co chce. Je to plýtvání
nejenom penězi, ale taky lidmi, kteří jdou snazší cestou, než ti
nedostatkoví odborníci. No a když na to odborné studium nestačí,
tak k pásu a nebo lopatě. K čemu je asi pokladní v obchodě titul
z pochybné VŠ, či když sedí jako vy v práci u PC a píše zdravice
v pracovní době do Ekolistu a Novinek!
Odpovědět
Pe

Petr

2.8.2023 22:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Stát, a nejen stát, ale celý svět nutně potřebuje lidi, kteří berou ochranu přírody vážně, mají o ni zájem a také o tom mají znalosti - aby dokázali napravit škody na přírodě způsobované lidmi jako vy, kteří se těmto věcem jen vysmívají a považují to za zbytečné plýtvání.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 23:56 Reaguje na Petr
Nepotřebuje, protože ba to nemá. Stát nepotřebuje lidi, ale peníze. Lidi má dost.
Odpovědět
Pe

Petr

2.8.2023 22:14 Reaguje na Břetislav Machaček
A je velmi komické že vy, který tu všechny nazýváte nedouky, se vysmíváte lidem za to, že se snaží studovat, vzdělávat a nebýt těmi nedouky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.8.2023 08:46 Reaguje na Petr
No ano, ale přečtěte si vývoj v ochraně přírody od odborníka na ochranu přírody za dobu od 90. let do nynějška. Z : https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/otakar-prazak-v-devadesatych-letech-ne-jenom-na-soutoku.aneb-o-spolupraci-ochrancu-prirody-s-lesniky
Na: https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/otakar-prazak-na-soutoku-od-sekyry-a-motyky-po-frezu a https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/otakar-prazak-chko-soutok-nechceme
To je za 20 let posun co?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 23:55 Reaguje na Petr
Jenomže studování nepomůže, studovanych pračku je víc než dost. I malé dítě ví, že je potřeba sázet stromy, na to není potřeba studovat, to je potřeba dělat.


Ale do toho se vám ekospratkum nechce.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.8.2023 08:30 Reaguje na Břetislav Machaček
No jo, zase chceš ty ubožáku určovat lidem co mají studovat a co mají dělat. No jo no, názor starého kovaného komouše, který dvacet let sedí doma na zadku a nechá se živit těmi na které nadává. :D :D
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 23:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Chcete lékaře a zubare????No, tak je asi budete muset zaplatit. Chcete inženýry???? No, tak se asi dělnická luza bude muset trochu uskrovnit, a za ušetřené mzdové prostředky zaplatit inženýry. Mimochodem, ten váš VUML, a Vokovice Sorbona, kterou jste ani nedodelal, nebylo plýtvání prostředků????
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist