https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-chysta-vyhlasku-jez-ma-v-krajnim-pripade-umoznit-odstrel-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj chystá vyhlášku, jež má v krajním případě umožnit odstřel vlků

2.11.2023 16:04 | LIBEREC (ČTK)
Navržené opatření s platností do konce roku 2028 má mít preventivní charakter. Konkrétní výskyt problémových vlků zatím v kraji neevidují.
Navržené opatření s platností do konce roku 2028 má mít preventivní charakter. Konkrétní výskyt problémových vlků zatím v kraji neevidují.
Liberecký kraj zveřejnil tento týden návrh vyhlášky, která má v krajním případě umožnit odstřel problémových vlků. Navržené opatření s platností do konce roku 2028 má mít preventivní charakter. Radní Václav Židek (Piráti) dnes ČTK řekl, že konkrétní výskyt problémových vlků zatím v kraji neevidují.
 

"Opatření není reakcí na nějaký aktuální případ. I kvůli své platnosti do konce roku 2028 je nástrojem, jak se na takovou situaci připravit. Každý případ se bude rozhodovat individuálně a pod dohledem Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která má v kompetenci i ochranu populace volně žijících vlků obecných," uvedl radní.

Vlci se v Libereckém kraji vyskytují minimálně od roku 2014, odhadem jich tu žije několik desítek. Potvrzené zprávy o jejich výskytu jsou z CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Jizerských i Lužických hor a také Krkonoš.

Takzvané opatření obecné povahy má stanovit, jak postupovat při výskytu problematického jedince. "Na základě rozhodnutí pohotovostního štábu, v němž budou zastoupeny všechny podstatné skupiny, především Agentura ochrany přírody a krajiny, může dojít až k odstřelu vlka. Týkat se to bude případů, kdy jiné řešení, než odstranění jedince z volné přírody a vlčí populace, nebude možné. Opatření nesměřuje k plošné regulaci vlků, ani se automaticky nepředpokládá, že problematičtí jsou vlci, kteří působí škody na hospodářských zvířatech," dodal Židek.

Členy pohotovostního štábu budou zástupci AOPK, krajského úřadu, policie , veterinární správy a myslivců. "Při řešení konkrétních situací se pak členem štábu stane starosta příslušné obce, orgán státní správy myslivosti, zástupce dotčeného mysliveckého spolku, uživatelé honiteb, poškození chovatelé hospodářských zvířat, případně další odborníci dle potřeby," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

V navrženém opatření se počítá s tím, že bude platné pro celý kraj s výjimkou velkoplošných zvláště chráněných území. "Pro ně byl návrh obdobného opatření obecné povahy zveřejněn již v září," dodal Trdla. Připomínky k navržené krajské vyhlášce je možné posílat do 30 dnů od zveřejnění, což bylo 30. října.

Vlk obecný patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, zároveň ale působí škody chovatelům. I proto v posledních letech sílí hlasy k regulaci vlčí populace. Evropská komise letos na začátku září uvedla, že kvůli rostoucímu počtu vlků zvažuje uvolnění pravidel ochrany těchto šelem, které podle farmářů v řadě zemí stále častěji útočí na dobytek. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15 000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2023 16:51
Teprve až vlci roztrhali Ursule Leyenové jejího oblíbeného koně a šéfka EK dala pokyn , aby se s tím něco udělalo" se ledy pohnuly.
Praktiky hodné úpadkového římského dvora, kterým bezesporu EU je.

Pochopitelně vítám i tuto osekanou krajskou vyhlášku , i když nechápu proč se má 4 roky čekat. Asi aby smeček bylo více a tím i více škod u farmářů.

Ale aby nebylo jen smutno , měl jsem možnost zprostředkovaně vyslechnout ve Švédsku přednášku věnovanou i vlkům. Těch je ve Švédsku, 8x větším než ČR asi 436 celkem.
Kupodivu jsou ve Švédsku kraje, kde vkl evidován není , prostě papírově neexistuje.
To přece není možné , namítal jsem , vlk nezná administrativní členění a pokud je v nejjižnější části Švédska, Skane , musí být i v severnícha středních teritoriích.
Zůstalo bez odpovědi . Pak mě myslivci vytáhli ven a mezi řečí z nich vypadlo, že nejlepší je vlk, kterého nikdo neviděl.
Tedy zastřelený a rychle zahrabaný. Doteď nevím jestli to bylo vážně nebo z legrace. Nechám na každém.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.11.2023 17:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
A čemu přesně jste na tom nerozuměl :-)?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.11.2023 17:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.11.2023 09:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takhle to fungovalo před 40 roky i u nás. Když jsem upozornil na
vlka, kterého jsem na běžkách potkal nedaleko Bílého Kříže v Beskydech, tak mi bylo řečeno, že jsem si ho asi spletl s toulavým
psem a ten byl záhy jako škodná zlikvidován. Tehdy ale neexistovali
aktivisté, kamery a fotopasti všude po lese a nikdo místní si vlky
v okolí bydliště nepřál. Uznal jsem s pochopením svůj "omyl" a bylo to vyřešeno. Dnes si je přejí ti, kterým nemají čím škodit a nikdo
se těch, kterým škodí na nic neptá. Musí strpět přání několika málo
aktivistů, kteří to přes EU protlačili do našich zákonů. Potkal jsem pána, který cíleně vyhledává nástroje bonzáků (fotopasti aktivistů)
a ty likviduje. To šmírování ho neskutečně vytáčí a říkal, že není
na to sám, ale je jich už více. Kamera u baráku může zabírat pouze soukromý pozemek a v přírodě mne může natáčet kdejaký aktivista? Vím já k čemu záběry použije? Co ho opravňuje utajeně mimo zvěře natáčet i lidi?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.11.2023 17:59
Jenom v krajním případě ?
Je nutné regulovat jejich početní stavy a v případě napadení ovcí, dobytka, odškodňovat chovatele i za psychickou újmu !
Odpovědět
Hu

Hunter

3.11.2023 15:48
Takž zas další komedie pro laickou veřejnost.
Odpovědět
Ra

Radek

18.11.2023 15:35
Každý chovatel by měl mít právo na pastvině , lépe u strženého kusu dobytka zastřelit vlka . Všude jinde by měl být vlk chráněný .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist