https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-moci-opet-chodit-obnovovat-lesy-ponicene-kurovcovou-kalamitou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou moci opět chodit obnovovat lesy poničené kůrovcovou kalamitou

21.3.2022 17:02 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Zdroj | Lesy České republiky
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil čtvrtý ročník Dnů za obnovu lesa, při nichž lidé pomáhají uklízet lesy, obnovovat oplocenky či sázet stromky v lesích poničených kůrovcem. Do podzimu podnik pro dobrovolníky po celé ČR připraví práce na asi 60 místech. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.
 

První jednodenní Den za obnovu lesa podnik udělal v říjnu 2019. S 32 000 lidmi šlo tehdy o největší celostátní akcí svého druhu na podporu obnovy lesa a krajiny. V letech 2020 a 2021 se Dny za obnovu lesa měly konat postupně od jara do podzimu, ale řada z nich kvůli covidovým omezením nebyla.

Pro širokou veřejnost se Dny za obnovu lesy budou konat nejčastěji v sobotu dopoledne. Ve všední dny budou určené zejména pro školy a zájmové organizace. Na většinu z nich se lidé musejí předem přihlásit na webu klubnoveholesa.cz nebo ve stejnojmenné aplikaci.

Nejbližší Dny za obnovu lesa budou v Nasavrkách v Pardubickém kraji, Karlově pod Ještědem v Libereckém kraji a v revíru Kunšach v Jihočeském kraji.

Nové lesy po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. "Letos je opět cílem výsadba asi 90 milionů sazenic a zalesnění asi 21.000 hektarů," uvedla mluvčí. Zhruba 67 procent nových výsadeb připadá na listnáče, zbytek na jehličnaté dřeviny.

Kůrovcová kalamita v českých lesích naplno vypukla v roce 2018. Nyní je podle lesníků s výjimkou severních Čech na ústupu nebo již odezněla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PS

Petr Schönack

21.3.2022 18:06
To ten les přesně potřebuje. Vytěžit a odvézt organickou hmotu a nasázet nepůvodní dřevinu, přičemž většina sazenic zajde. Nevadí, vždyť jsou na to dotace. A až ten nový (rádoby) les za čtyřicet let nebo dřív zase půjde do kopru, tak budou další dotace. Ona by to totiž příroda líp nezařídila, celé desítky miliónů let to dělala špatně. To není lesnictví, ale zemědělství.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist