https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-na-ceskobudejovicku-vyuzivat-novou-pozorovaci-vez-v-ptaci-oblasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou na Českobudějovicku využívat novou pozorovací věž v ptačí oblasti

9.10.2022 00:30 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Foto | Mgr. Zdeněk Kubeš / Wikimeda Commons
Lidé mohou využívat novou pozorovací věž v ptačí oblasti poblíž Českobudějovických rybníků. Několik metrů vysokou dřevěnou stavbu za více než dva miliony korun postavil nedaleko Českých Budějovic Jihočeský kraj. Pozorovací věž je v evropsky významné ptačí lokalitě.
 

"Snažíme se tuto lokalitu spravovat a umožňovat lidem, aby se v ní mohli pohybovat a ptáky pozorovat. Tato věž je přírodní pozorovatelna. A i když se jedná o menší projekt, je velmi vkusně zasazený do přírody," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Pozorovací věž je v oblasti Haklovy Dvory přibližně pět kilometrů od Českých Budějovic. Kuba uvedl, že podobné projekty vítá. "Vedle důležitých infrastrukturních staveb, které řešíme a jsou to například různé dopravní projekty nebo obchvaty, domovy pro seniory, nemocnice nebo školy, jsou pro nás důležité i drobnější stavby. Nejsou tak nákladné, ale jsou pro nás významné i z pohledu cestovního ruchu," řekl Kuba.

Ptačí oblast Českobudějovické rybníky se rozkládá na ploše více než 6000 hektarů. Kromě českobudějovického okresu zasahuje i na Prachaticko. Byla vyhlášena v roce 2009. Jejím hlavním účelem je ochrana populace kvakoše nočního, rybáka obecného, slavíka modráčka, husy velké a kopřivky obecné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

9.10.2022 09:59
potomci dinosaurů se určitě velice zaradují ,že na ně ti dvounozí neohrabaní tvorové čumí
Odpovědět
Pe

Petr

9.10.2022 20:05 Reaguje na vaber
I tady se objevují názory, že příroda je od toho, aby sloužila člověku. Zde ptactvo pro zábavu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 20:13 Reaguje na Petr
Před příchodem člověka tu byly neprostupné lesy. Dnes tu máme mozaiku biotopů, a to díky hospodaření/kreativitě. S rozmanitostí biotopů souvisí diverzita druhů. A pořád lepší koukat, než mačkat spoušť, nemyslíte? Znáte pojem zpětná vazba, tj člověk slouží přírodě/rozmanitosti?
Odpovědět
Pe

Petr

9.10.2022 20:16 Reaguje na Karel Zvářal
A co těm ptákům dát prostě pokoj?
Vám taky nikdo nečumí do obýváku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2022 20:35 Reaguje na Petr
Nepřipadáte si někdy zbytečný?
Odpovědět
va

vaber

10.10.2022 09:14 Reaguje na Karel Zvářal
nemohu souhlasit,rozmanitost druhů se vyvinula dávno před tím ,než se do mozaiky biotopů začal míchat člověk
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.10.2022 22:39 Reaguje na Petr
No pokud si to promyslíte tak celá ochrana přírody je vlastně "pro zábavu". Na co jsou parky jako Yellowstone? Lidem se líbí= pro zábavu.
Pokud není chráněná, tak je to ekonomika, zisk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist