https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-pozvat-na-jidlo-zvirata-v-zoo.v-praze-a-dvore-kralove-nabizeji-ke-koupi-specialni-stravenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou "pozvat na jídlo" zvířata v zoo. V Praze a Dvoře Králové nabízejí ke koupi speciální stravenky

11.11.2020 11:45 | PRAHA (ČTK)
Už od května funguje podobná forma sponzoringu v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Přes 6000 lidí utratilo za pozvánky zvířat na jídlo už milion korun. Bezkonkurenčně nejpopulárnějším zvířetem, které lidé zvou na jídlo, je surikata. V Praze byl podle mluvčí dosud největší zájem o stravenky pro ďábly medvědovité.
Už od května funguje podobná forma sponzoringu v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Přes 6000 lidí utratilo za pozvánky zvířat na jídlo už milion korun. Bezkonkurenčně nejpopulárnějším zvířetem, které lidé zvou na jídlo, je surikata. V Praze byl podle mluvčí dosud největší zájem o stravenky pro ďábly medvědovité.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Praha
Pražská zoologická zahrada má novou formu sponzoringu. Zájemci mohou v e-shopu zoo koupit takzvanou stravenku a vybranému zvířeti zaplatit krmnou dávku na den. Stravenky jsou dostupné od soboty 7. listopadu, řekla mluvčí zahrady Lucie Dosedělová.
 

"I v uzavřené zoo musíme věnovat našim svěřencům veškerou péči, a tak jsme vděčni za každý příspěvek," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Zakoupením stravenky lze nyní podpořit padesátku druhů zvířat, o které zoo pečuje. Jsou mezi nimi tapíři, hroši, medojedi nebo gorily. Ten, kdo si stravenku zakoupí, dostane jako poděkování certifikát.

Už od května funguje podobná forma sponzoringu v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Přes 6000 lidí utratilo za pozvánky zvířat na jídlo už milion korun. Bezkonkurenčně nejpopulárnějším zvířetem, které lidé zvou na jídlo, je surikata. Na snídani je k 6. listopadu pozvalo 980 lidí, s velkým odstupem následují žirafy, hyeny a fenci, uvedla zoo na webu.

V Praze byl podle mluvčí dosud největší zájem o stravenky pro ďábly medvědovité. K včerejší půlnoci se prodalo 165 stravenek, kterými jejich kupující přispěli na stravu pro čtyři ďábly, obývající v pražské zoo letos otevřený Darwinův kráter. Jeden dospělý jedinec sní každý druhý den asi 800 gramů masa, stravenka pro něj tak vyjde na 50 korun. Zájem je podle mluvčí i o stravenky určené k podpoře hrabáčů kapských a lemurů kata. Prodalo se jich zatím dohromady asi 250.

Nejvíce zaplatí zájemci za příspěvek na obživu ledních medvědů. Cena jedné stravenky pro tyto šelmy činí 600 korun. Lední medvěd podle informací na webu stravenky.zoopraha.cz spořádá třikrát týdně 12 až 15 kilogramů masa s kostí a 15 kilogramů mořských ryb, jako jsou makrely, mořští vlci nebo lososi.

Zoo jsou pro návštěvníky uzavřené od pondělí 12. října. Vládní opatření má za cíl zpomalit šíření pandemie covidu-19. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů či pronájmu restaurací se tak nyní podle mluvčí odhadují asi na 80 milionům korun. Ztráty už zoo zaznamenala v jarních měsících, kdy byla během první vlny epidemie pro veřejnost také nepřístupná. Návštěvnost byla i v létě nižší než obvykle. Zatímco v uplynulých letech zavítalo do trojské zoo zhruba 1,4 milionu návštěvníků za rok, letos jich zatím bylo 836 165. Výnos ze vstupného loni činil více než 200 milionů korun.

Na pokrytí ztrát vzniklých letos na jaře dostane zoo od svého zřizovatele, tedy od hlavního města, 45 milionů korun, sdělila ČTK už dříve Dosedělová.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Do zoo loni zavítalo 1 456 526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

11.11.2020 13:15
Tak sem pár zvířat pozval na obed ☺. Web funguje, da se zaplatit kartou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist