https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-bruntale-budou-pomahat-s-vysadbou-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Bruntále budou pomáhat s výsadbou lesa

5.3.2020 00:18 (ČTK)
Obyvatelé Bruntálu budou opět pomáhat při obnově městského lesa zdecimovaného kůrovcem. / Ilustrační foto
Obyvatelé Bruntálu budou opět pomáhat při obnově městského lesa zdecimovaného kůrovcem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Bruntálu budou opět pomáhat při obnově městského lesa zdecimovaného kůrovcem. Stromy budou pod vedením Technických služeb Bruntál vysazovat v dubnu. Kůrovcová kalamita zasáhla většinu městských lesů, nyní je už ale podle expertů na ústupu. Řekla to Zuzana Pršalová z tiskového odboru města.
 

Městské lesy zabírají plochu o rozloze 342 hektarů. Kůrovcová kalamita je podle mluvčí zasáhla v maximálním možné rozsahu. Postižena byl celá jejich výměra. Od roku 2016 muselo být vytěženo přes 60.000 metrů krychlových dřeva. Většinou šlo o dřevo napadené kůrovcem, z menší části šlo o stromy poničené větrem.

"Kulminace kůrovcové kalamity již proběhla v předchozích letech a v současnosti se majitel soustřeďuje na vytěžení zbytků lesních porostů," popsala aktuální situaci Dagmar Staňková ze společnosti TS Bruntál, která má městské lesy ve správě.

Současně se podle ní pracuje na obnově lesů. Znovu bylo zalesněno 141 hektarů. Nové lesy budou oproti původním, převážně smrkovým, různorodější. Podle Staňkové jsou sazenice vybírány především podle podmínek v místě výsadby. Velký vliv má ale také nabídka sazenic, kterých je nedostatek.

Pomoci při sázení nových městských lesů mohla v předchozích letech také veřejnost. Dobrovolníci například vloni v květnu vysadili poblíž jezírka ve směru na Milotice nad Opavou 2000 sazenic buků. Akce Vysázejme bruntálský les bude letos pokračovat. Veřejné sázení by mělo být v dubnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

5.3.2020 12:36
Jo tak lesy na Bruntálsku zdecimoval kůrovec?? To jsem nevěděl, že kůrovec umí jezdit s harvestorem, že umí dělat velké erozní rýhy a že dokáže na obrovských plochách vytvořit podmínky jak na poušti.... asi máte na Bruntálsku nějaké speciální :

Demagogie a lži vládnou světu..... a vidím, že i Bruntálsku....
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

5.3.2020 13:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
u nás takto ta mrcha kůrovec kupodivu vedle smrku zdevastovala i buky, duby a modříny co vedle smrků rostly, které si patrně naložil pod krovky a zmizel i se stromy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.3.2020 09:48 Reaguje na Robert Jirman
Ti co toto realizují a dopustí by měli skončit za mřížemi.. společnosti i všemu živému tímto vzniká nevratná škoda jak na ŽP, ztráta vody, půdy, atd. tak finanční všeho druhu a na různé strany...

A pak přijde beztak další grázl a řekne, že když tam není voda, tak by mohl velice ušlechtile postavit přehradu a dovést vodu z ní... a máme tu už vyloženě organizovaný zločin s podporou kulatého razítka poškozující vše kolem a tvářící se jako spása lidstva....

První to tu ničila a zneužívala kde jaká země (celý středověk), potom nacisti, potom místní komunisti, potom ruští komunisti a teď místní kapitalisti....

JDE JEN O TO CO SI LIDÉ NECHAJÍ LÍBIT, O NIČEM JINÉM TO NENÍ....
Odpovědět
mr

5.3.2020 16:27
Svět chce být klamán. Jo, a kdyby tam neměli přemnoženou zvěř, les si poradí i sám bez jakékoliv výsadby.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.3.2020 09:34 Reaguje na
Přesně.. ale základní zlo těchto praktik tkví v tom, že výdaje a ztráta pro jednoho je zisk pro druhého...

Tady na tomto se napakovali těžaři a všem ostatním zbyly jen oči pro pláč.. to je tak, když se lidé dostatečně nezajímají o dění ve svém okolí.

Ano kůrovec napadl plantáž, kterou nikdo nehodlal dlouhé roky stabilizovat a teď se na to ještě vrhli těžaři a tu krajinu zdecimovali ještě víc než všichni brouci světa...

Hold v ČR je velice výhodné podnikat v oboru poškozování/totální destrukce krajiny... takovým se tu daří velice a velice se jim bude dařit i v budoucnu, pokud lidé nebudou opravdu rázně a cílevědomě bránit opravdové hodnoty... opravdu už nevím co se musí stát, aby se tu lidé probudili z toho 30 let trvajícího zimního spánku........ :(

Teď bude jen stačit vydat do světa takovýto článek a lidé se budou hrnout, aby "zachránili svět" přesto, že už není co zachraňovat... teď bude hodně dlouho trvat, než se tam něco smysluplného uchytí a bude to stát spoustu peněz.

V ČR to někdy vypadá jako by byla vyhlášená celorepubliková soutěž o nejhorší, nejdražší a nejmíň smysluplný přístup k podobným věcem..... a soutěživý občané ČR jsou, ne, že ne... :(
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist