https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-doksech-dostali-nove-popelnice-svoz-prevezme-mesto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Doksech dostali nové popelnice, svoz převezme město

5.2.2020 00:09 | DOKSY (ČTK)
Nové popelnice dostali před koncem ledna obyvatelé v Doksech na Českolipsku i připojených částech Staré Splavy, Obora, Žďár, Kruh a Zbyny. / Ilustrační foto
Nové popelnice dostali před koncem ledna obyvatelé v Doksech na Českolipsku i připojených částech Staré Splavy, Obora, Žďár, Kruh a Zbyny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | doksy.com
Nové popelnice dostali před koncem ledna obyvatelé v Doksech na Českolipsku i připojených částech Staré Splavy, Obora, Žďár, Kruh a Zbyny. Od února začne totiž svoz komunálního i tříděného odpadu zajišťovat město vlastní firmou. Smlouva se společností AVE skončil v pátek, popelnice, které obci pronajímala, si v tomto týdnu odveze. Město věří, že s vlastní firmou získá lepší přehled o množství odpadu a bude moci s lidmi lépe pracovat, aby víc třídili. Minulý týden to řekla starostka Doks Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Doksy se spojily s dalšími obcemi v regionu a společně založily Dobrovolný svazek obcí EKOD s cílem postupně převzít odpadové hospodářství. Dnes spolek sdružuje 12 měst a obcí z Máchova kraje. Doksy s 5200 obyvateli jsou první městem, kde bude EKOD svoz odpadu zajišťovat prostřednictvím vlastní firmy EKOD Servis. "Předpokládáme, že od května by se měl začít odpad svážet také v Jestřebí a Mšenu," řekla Burešová. Podobně podle ní řeší svoz odpadu i některé obce na Vysočině. V Libereckém kraji plánuje vlastní odpadovou firmu Svazek obcí na Jilemnicku.

Pro obyvatele Doks by se podle Burešové se změnou svozové firmy mnoho změnit nemělo, v budoucnu se jim ale rozšíří možnosti třídění odpadu. "Od února pojedeme v klasickém režimu, ve městě budou sběrová místa tříděného odpadu, na která jsou lidé zvyklí. Přibližně od dubna či května budou mít k dispozici i nádoby na tříděný odpad u svých domů," dodala. U domů budou lidé třídit papír, plasty a bioodpad, což by mělo pomoci snížit objem komunálního odpadu.

Z rozpočtu města jde podle Burešové na nakládání s odpady osm milionů korun, z toho pouze 3,3 milionu vybere město na poplatcích. Poplatek za odpad se letos přesto pro obyvatele trvale hlášené ve městě nezvýší, za rok zaplatí 520 korun. Doksy jsou ale oblíbenou turistickou oblastí a řada domů nemá trvale hlášené obyvatele. Vlastníkům těchto nemovitostí náklady vzrostou z loňských 600 korun na 1000 Kč. Ani to ale podle starostky neodpovídá množství odpadu, které v těchto domech za rok produkují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

5.2.2020 08:11
Tomu říkám hospodaření s finančními prostředky! Služba stojí 1260 Kč na občana, ale vybírají 520 Kč. Ať žije socialistické hospodaření, přitom svoz odpadů lze realizovat za 800 Kč na občana. To AVE jim to dělalo za kolik? Hlavně, že jste samostatní, ale za cenu ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist