https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-dolni-rasnici-a-krasnem-lese-dnes-hlasuji-o-stavbe-vetrnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Dolní Řasnici i Krásném Lese hlasovali pro stavbu větrných elektráren

3.4.2023 01:10 | DOLNÍ ŘASNICE/KRÁSNÝ LES (ČTK)
Větrná elektrárna
Větrná elektrárna
Foto | EssjayNZ / Flickr
Obyvatelé Dolní Řasnice i Krásného Lesa na Liberecku o víkendu v referendech hlasovali pro výstavbu větrných elektráren. Potvrdili tak dřívější anketu. Pokud by referendum dopadlo opačně, musely by obce firmě W.E.B. Větrná energie, která stavbu plánuje, platit za zmařenou investici a porušení smlouvy. Obě referenda jsou platná a závazná pro zastupitele.
 

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud by pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně minimálně 25 procent všech oprávněných voličů.

V Dolní Řasnici mohlo hlasovat 443 lidí, hlas odevzdalo 308 lidí, platných hlasů bylo 305. Lidé odpovídali na dotaz: "Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Dolní Řasnice v samostatné působnosti obce již nepodnikalo žádné kroky směřující k výstavbě větrných elektráren v katastru obce?" Pro odpověď "NE" bylo 234 obyvatel, pro odpověď "ANO" se vyslovilo 71 voličů. "Určitě jsem rád, že referendum proběhlo v poklidu. Chtěl bych poděkovat občanům, že dorazili v takto hojném počtu a jsem rád, že potvrdili výsledek ankety," řekl ČTK starosta Marek Kratochvíl (Sportovci). Podle něj se referendum uskutečnilo právě kvůli dřívější anketě, která se některým lidem zdála netransparentní.

Referenda v Krásném Lese se zúčastnilo 231 oprávněných voličů ze 404. Občané odpovídali na otázku: "Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Krásného Lesa v samostatné působnosti činilo veškeré kroky k tomu, aby změnou územního plánu obce Krásný Les, katastrální území 673960, nemohla vzniknout plocha, která by umožňovala výstavbu větrných elektráren?". "NE" odpovědělo 154 lidí, pro "ANO" hlasovalo 75 občanů. Starostka Stanislava Piněvská (Pro naši obec) ČTK řekla, že je nadšená. "Jsme moc rádi, pro obec by to byla velká finanční rána," sdělila Piněvská s tím, že pokud by občané výstavbu nepodpořili, úřad by zaplatil asi milion korun. Dolní Řasnice by pak platila asi pět milionů korun. Firma obyvatelům už dřív nabídla kompenzaci na základě výkupních cen energií, svůj podíl by měly dostat i samy obce. Starostka uvedla, že by obec měla získat 400 000 korun.

Společnost W.E.B. Větrná energie je s výsledky referend v Dolní Řasnici a Krásném Lese na Liberecku, spokojená. Součástí Větrného parku Řasnice, jak firma projekt nazývá, je devět elektráren. Šest v Dolní Řasnici a jedna v Krásném Lese. Dvě byly v plánu i v blízké Horní Řasnici, kde se referendum konalo společně s prezidentskými volbami, tam lidé výstavbu odmítli. V Horní Řasnici už dostalo vedení obce dopis, kde firma škodu vyčíslila na dva miliony korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.4.2023 07:41
domnívám se, že použití negativa v zadání je zavádějící a předurčující odpověď kterou chtějí zástupci samosprávy. Tedy je návodné a tedy referendum zmanipulované, zvláště, že v případě zamítnutí hrozí obci milionové dluhy, tedy svobodné rozhodnutí to asi těžko bylo. Dojít na to musí jiní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.4.2023 07:53
Koho jsem si naložil, toho vezu. Sami si rozhodli , je to v pořádku. Stesky do budoucna mohou přehazovat leda sobě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.4.2023 08:23
Jen jestli spíš než "pro stavbu větrných elektráren" nehlasovali proti placení těch milionových pokut. Jak by dopadlo referendum bez hrozby pokut asi těžko zjistíme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.4.2023 17:38
Pochopil jsem to tak, že firma disponuje smlouvou s obcemi na výstavbu
a referendum už bylo pouze o tom, že pokud smlouvu nedodrží, tak budou
platit odškodnění ve výši 5+ 1 milion(plus penále, právníka atd.) Lidé
bděte a požadujte referenda i na smlouvy o smlouvě budoucí, ať už potom
nerozhodujete v referendu o špatném a ještě horším řešení, protože
vámi zvolení zastupitelé v tomto nemohou dostat bianko šek dohodnout
něco tak závažného o vás a bez vás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 10:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky mi připadá dost podivné, proč někdo dělá jakoukoliv smlouvu na zakázku schvalovanou rerferendem. Asi se to ref. dělalo později pod tlakem veřejnosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.4.2023 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná předchozí zastupitelstvo uzavřelo smlouvu bez diskuze
s obyvateli a nové si dělá alibi u občanů, že oni jsou jiní,
ale už s tím nic nemohou udělat. Zastupitelská "demokracie"
je bohužel i o takových podrazech a referenda by měla být u
uzavírání smluv POVINNÁ, aby nebyla nakonec jako toto už
pouze fraškou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.4.2023 18:47 Reaguje na Břetislav Machaček
1+
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist