https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-kadani-vice-tridi-odpad-radnice-snizi-poplatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Kadani více třídí odpad, radnice sníží poplatky

27.10.2015 08:21 | KADAŇ (Chomutovsko) (ČTK)
Poplatky za odpad město díky třídění snižuje od roku 2013
Poplatky za odpad město díky třídění snižuje od roku 2013
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Kadaně letos ještě více třídí odpad. Díky klesajícímu množství komunálního odpadu město od ledna už třetí rok v řadě sníží poplatek za komunální odpad. Zatímco letos lidé za rok za svoz a likvidaci odpadu zaplatili 360 korun, od příštího roku by to mohlo být jen 300 korun. ČTK to řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).
 

"V porovnání například s prvními devíti měsíci roku 2014 jsme na skládku odvezli o 503 tun komunálního odpadu méně. Při ceně 1100 korun za tunu je to už půl milionu. Naopak jsme vytřídili víc skla a železa, více textilu a papíru, za které dostáváme naopak peníze zpátky. Pokud by to tímto trendem šlo dál, mohli bychom proti loňsku uspořit 17 procent nákladů. Poplatek bychom tak mohli z 360 korun snížit na 300," uvedl starosta. Rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelstvo.

Poplatky za odpad město díky třídění snižuje od roku 2013. Tehdy obyvatelé ročně za svoz odpadu zaplatili téměř 500 korun. Pokud by ale lidé odpad třídit přestali, je podle starosty město připraveno poplatek naopak zvyšovat. Na svoz a likvidaci odpadu Kadaň každoročně doplácí zhruba osm milionů korun. Dotuje také prodej tašek na tříděný odpad. "Prodáváme je za 40 korun, nakupujeme je přitom za 100 korun. Tašky jsou ale oblíbené, kupují si je i lidé z vedlejších měst," řekl Kulhánek.

Na Chomutovsku nejvíce za svoz odpadu platí lidé ve Vejprtech, kde je to ročně 755 korun. Nejnižší poplatky jsou naopak v Chomutově, kde letos obyvatelé za rok zaplatí 250 korun. V Klášterci nad Ohří platí lidé za rok 500 korun.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

29.10.2015 09:22
Je to pokrytectví, takto prezentovat výši poplatku za odpad. Skutečné náklady v Kadani na netříděný odpad činily 605 Kč, dále vznikají náklady na jiné činnosti, takže skutečné náklady odhaduji na částku cca 750 Kč, ovšem poplatek populističtí politikové sníží ze 360 na 300 a celý systém nakládání s odpady dotují 450 Kč na osobu a rok.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist