https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-oharich-na-kolinsku-odmitli-aby-zemedelska-spolecnost-stavela-sila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Ohařích na Kolínsku odmítli, aby zemědělská společnost stavěla sila

8.6.2024 21:11 | OHAŘE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé obce Ohaře na Kolínsku v referendu odmítli, aby obec činila kroky k tomu, aby v areálu zemědělské společnosti Proteco Agro mohlo vzniknout osm nových sil na obilí. Sila chce stavět zemědělská společnost Proteco Agro, jejich plánovanou výšku ale nepovoluje aktuální územní plán. Referenda se zúčastnilo 133 z 251 oprávněných voličů, což je 52,99 procenta. Proti bylo 96, tedy 72,18 procenta hlasujících. Referendum je tak platné a závazné. ČTK to řekla starostka obce Ivana Suchánková (Rozvoj Ohař).
 
"Pro nás jako zastupitelstvo je to signál, jak se k tomu občané staví. S majitelem ale budeme dál komunikovat, může přijít s nějakou variantou," řekla Suchánková. Už dříve uvedla, že referendum bylo jedinou možností, jak ve sporné otázce výstavby několika sil rozhodnout. Část lidí se podle ní například obávala zvýšené dopravy, hluku a prašnosti nebo snížení hodnoty nemovitostí.

Majitel společnosti podle starostky původně přišel se záměrem na výstavbu osmi sil, později ale počet upravil na šest. Lidé v referendu odpovídali na otázku: "Souhlasíte s tím, aby obec Ohaře učinila veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti a umožnila výstavbu osmi sil na obilí o výšce 28 m v areálu Proteco Agro s.r.o. Ohaře?"

Majitel zemědělské společnosti Proteco Agro Miroslav Fess ČTK dříve řekl, že plánuje postavit v areálu šest sil s celkovou kapacitou 5000 tun, čtyři větší a dvě menší. Společnost se věnuje živočišné a rostlinné výrobě, má 1200 hektarů zemědělské půdy. Nová sila by podle Fesse významně přispěla k modernizaci provozu. Obilí nyní skladují ve starých halách. "Kazí se, musíme se ho rychle zbavovat, třeba za horší cenu, prostory nejsou vhodné na těžkou techniku," řekl.

Mezi hlasy odevzdanými v referendu v obci Ohaře bylo 36 souhlasných, jeden hlasující se zdržel. Ze zákona je referendum platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční část zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

9.6.2024 07:05
vzhledem k tomu, že zemědělská půda je pořád stejné výměry a spíš se změnšuje, sila by už měla být postavena.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.6.2024 13:50
Ani se nedivím. Postavit si ve vsi, nebo v malém městečku s nízkopodlažními domy, několik betonových objektů o výšce, odpovídající přibližně osmipatrovému paneláku, asi opravdu nebude dobrý nápad. Pokud by se to realizovalo někde za vsí, třeba na okraj pole, někde za lesem, pak možná. Ale to by možná zase musel majitel investovat i do přístupové komunikace, dimenzované na provoz těžké automobilní dopravy, na pozemcích jiných vlastníků. Využít současnou dopravní infrastrukturu obce (a kraje), je přece jen levnější a jednodušší.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist