https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-podebradech-pomohou-samotezbou-vycistit-zdevastovany-mestsky-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Poděbradech pomohou samotěžbou vyčistit zdevastovaný městský les

28.3.2022 01:25 | PODĚBRADY (ČTK)
Po městském lese Obora je to druhé místo, kde si mohou lidé vytěžit polomy, nasbírat uschlé stromy a soušky.
Po městském lese Obora je to druhé místo, kde si mohou lidé vytěžit polomy, nasbírat uschlé stromy a soušky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé z Poděbrad si budou moci obstarat dřevo samotěžbou v městském lese Bažantnice. Po městském lese Obora je to druhé místo, kde si mohou lidé vytěžit polomy, nasbírat uschlé stromy a soušky. Cenu samotěžby 10 korun na metr krychlový schválili ve středu radní města. Město chce ze zdevastovaného lesa vytvořit přístupný městský les, sdělil starosta Jaroslav Červinka (STAN).
 

"Bažantnice je nyní hodně zdevastovaná, což znemožňuje přístup veřejnosti. Chceme z toho udělat příměstský les, v sousední městské části Žižkov žije čím dál víc lidí, kterým takové místo chybí," uvedl Červinka. Jedinou možností, jak 15 hektarů příměstského lesa obnovit, je podle Červinky úplné vymýcení. Les byl dlouhou dobu neudržovaný a většina stromů pochází z náletů. Zatím zde město vysadilo hektar nového lesa, pro letošní podzim plánuje další. Od zapojení lidí do samotěžby si slibuje pročištění většiny nepřístupných částí lesa.

Poděbrady vlastní kolem 185 hektarů městských lesů. Les Bažantnice přímo sousedí s městskou zástavbou poděbradského Žižkova. Zároveň je v blízkosti obce Choťánky, kde během následujících tří až pěti let postaví zhruba 180 nových domů. Developerská firma Geosan Development zde minulý týden začala předávat prvních 108 zasíťovaných pozemků novým majitelům. Červinka předpokládá, že mezi novou hustě obydlenou částí Choťánek a městem Poděbrady by v budoucnu mohla vzniknout nová cyklostezka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

28.3.2022 14:47
Co je špatného na stromech z přirozené obnovy?



Odpovědět

Jan Škrdla

28.3.2022 22:43 Reaguje na Petr
-stromy z přirozené obnovy vyrostou i zadarmo
-vyrostou i bez dotací
-obvykle se na ně nedají posbírat politické body

Jinak nevím v jakém stavu je ten les co se týká druhové skladby a zdravotního stavu (jestli tam jsou i zdravé stromy cílových, popř.
přípravných druhů), ale holina, a následně pak kultura a mlazina taky nejsou moc atraktivní pro turisty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist