https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-melnicka-podepisuji-petici-proti-nove-spalovne-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z Mělnicka podepisují petici proti nové spalovně odpadu

2.3.2018 04:00 | MĚLNÍK (ČTK)
Společnost ČEZ deklarovala plán v Horních Počaplech ročně spálit až 320.000 tun odpadu zejména ze Středočeského kraje. Spalovna tak svou kapacitou převýší tu v pražských Malešicích a bude vůbec největším zařízením svého druhu v České republice. / Ilustrační foto
Společnost ČEZ deklarovala plán v Horních Počaplech ročně spálit až 320.000 tun odpadu zejména ze Středočeského kraje. Spalovna tak svou kapacitou převýší tu v pražských Malešicích a bude vůbec největším zařízením svého druhu v České republice. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Zatím víc než 1000 lidí z Mělnicka v petici požaduje zastavení projektu na stavbu velké spalovny odpadu. Zařízení na energetické využití odpadu v Horních Počaplech na Mělnicku chce postavit ČEZ. Petice je pro veřejnost k dispozici zhruba od půlky února v tištěné i elektronické podobě, zatím má přes 1300 signatářů. Lidé se bojí velkého znečištění ovzduší i dopravní zátěže. Podobný projekt je podle nich navíc zbytečný. Novinářům to včera řekli Jindřich Petrlík z Arniky a zástupkyně petičního výboru Hana Beranová.
 

Skupina ČEZ chce zařízení na energetické využití odpadu uvést do provozu v roce 2024, argumentuje zákazem skládkování odpadů. Podle Arniky má předložená dokumentace o hodnocení vlivu na životní prostředí řadu vážných nedostatků. Vyjádření firmy ČEZ a kraje ČTK zjišťuje.

"Společnost ČEZ deklarovala plán v Horních Počaplech ročně spálit až 320.000 tun odpadu zejména ze Středočeského kraje. Spalovna tak svou kapacitou převýší tu v pražských Malešicích a bude vůbec největším zařízením svého druhu v České republice. Chybí nám však odůvodnění, proč je potřeba postavit zrovna tak velký závod," řekla Beranová.

Obyvatele okolních obcí podle ní nejvíce trápí obavy z dopravní zátěže. Silnice obcemi podle ní velký nápor nákladních vozů nezvládnou, Středočeský kraj v současnosti zpracovává dopravní studii, podle které by měly vzniknout obchvaty okolních obcí. "Ty ale často vedou jen pár metrů od obydlených domů, navíc ztratí hodnotu pozemky s poli. Třeba pro obyvatele Beřkovic a Křivenic je to osobní katastrofa," uvedla Beranová.

Podle ní je riziko, že spalovna začne fungovat dříve, než by obchvaty byly postaveny. "Středočeský kraj má oproti projektu na spalovnu velké zpoždění," řekla. Podle Beranové tak hrozí, že nákladní vozy budou muset jezdit po silnicích třetích tříd okolními obcemi.

Se současnou podobou projektu spalovny již podle Arniky vyjádřily nesouhlas také zastupitelstva okolních obcí, jako jsou Dolní Beřkovice a Horní Počaply.

V Mělníku se 8. března uskuteční veřejné projednávání projektu, které svolalo ministerstvo životního prostředí. Na shromáždění bude projednána dokumentace o vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Akce se zúčastní také zástupci Arniky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

2.3.2018 11:20
Obyvatele okolních obcí podle ní nejvíce trápí obavy z dopravní zátěže. Silnice obcemi podle ní velký nápor nákladních vozů nezvládnou.

Ať žije demagogie, řekl někdo občanům kteří se takto vyjádřili např. toto -
320 000 tun vypadá jako hrozně velké číslo, ale na jeden den to je 876 tun, když bude odpad do spalovny distribuován z překládacích stanic, tak je to příjezd do spalovny cca do 25 aut denně. To je opravdu "nesnesitelná dopravní zátěž".
Pochopitelně z nejbližšího okolí (okruh asi tak 20 km) budou svozová auta vozit odpad do spalovny přímo, což bude relativně mnohem větší dopravní zátěž.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist