https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-radotina-protestuji-proti-vykaceni-tujoveho-bludiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z Radotína protestují proti vykácení tújového bludiště

24.11.2017 15:01 | PRAHA (ČTK)
Obyvatelé Radotína protestují proti záměru vykácet tújové bludiště v ulici K Lázním. Na jeho místě má být parkoviště. Pod petici se podepsalo více než 500 obyvatel.
Obyvatelé Radotína protestují proti záměru vykácet tújové bludiště v ulici K Lázním. Na jeho místě má být parkoviště. Pod petici se podepsalo více než 500 obyvatel.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Radotína protestují proti záměru vykácet tújové bludiště v ulici K Lázním. Na jeho místě má být parkoviště. Pod petici se podepsalo více než 500 obyvatel. Informoval o tom Vladimír Radovanský z petičního výboru. Místní se obávají zejména zhoršení dopravy a životního prostředí. Podle radnice to nehrozí, navíc bludiště na místo nepatří a není prý možné v místě vybudovat podzemní parkoviště. Bludiště vzniklo před více než rokem. Petici projednají zastupitelé Prahy 16 na zasedání 18. prosince 2017.
 

V petici žádají obyvatelé, aby byly zastaveny kroky vedoucí k vykácení více než 850 tújí. "Zničení bludiště povede k ještě většímu nárůstu automobilového provozu v areálu škol, sportovišť, biotopu a bazénu. Když se na to podíváme zblízka, parkovací místa stačit stejně nebudou - aby byla uspokojena parkovací potřeba všech zájemců, bylo by nutné postavit parkovací dům asi pro 1500 aut," řekl Radovanský.

Nové parkoviště má sloužit návštěvníkům místního biotopu, tedy přírodního koupaliště, a rovněž budovaného bazénu, který bude stát v areálu školy a náklady by měly být zhruba 71 milionů korun.

Kromě zhoršení dopravní situace a životního prostředí dojde podle petentů k úbytku místa, kde se mohou lidé rekreovat. "Je to jediné místo v Radotíně, kde můžete bez obav pustit děti a sednout si na kávu nebo na pivo a nemusíte mít strach, že by je ohrožovala auta, a to z důvodu, protože je to celé oplocené," řekl Radovanský.

Vedení radnice s námitkami nesouhlasí. "Tújové bludiště je určitě smysluplný projekt, ale pro jinou lokalitu. Vzniklo zhotovitelem a tehdejším vlastníkem pozemku bez jakékoliv návaznosti a koordinace na připravované projekty městské části," uvedl na webu radnice starosta Karel Hanzlík (ODS).

Podle starosty radnice zhoršení dopravy ani prostředí neočekává. "Návrh vybudování podzemního parkoviště je v této lokalitě ekonomicky a především technicky nereálné," napsal. Parkoviště by bylo na úrovni podzemní vody.

Bludiště vzniklo na ploše zhruba dvou tisícovek metrů čtverečních se skoro kilometrem cest. Vysazeno bylo 850 stromů a výška stěn je 230 centimetrů. Podle internetových stránek bludiště bylo již zavřeno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist