https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ze-semnevic-vysazeli-ovocne-stromoradi-pro-budouci-generace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé ze Semněvic vysázeli ovocné stromořadí pro budoucí generace

25.11.2023 15:49 | SEMNĚVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nové sousedské stromořadí podél zhruba kilometrové, dříve zarostlé polní cesty vysázeli dnes obyvatelé Semněvic na Domažlicku. Z vesničky, kde žije kolem 240 obyvatel, se do sázení téměř 90 ovocných stromů starých krajových odrůd zapojilo asi 40 lidí. Sázelo několik generací jednotlivých rodin, které si mohou nad vysazenými stromy převzít symbolický patronát. V příštích desítkách let budou stromy nabízet místním lidem na cestě k lesu chladivý stín a plody, řekl ČTK iniciátor sousedského sázení, starosta Antonín Kolář (Sdružení semněvických občanů).
 

"Naše Sousedské stromořadí má za cíl nejen ozdobit naši krajinu, ale také přispět k ochraně životního prostředí a biodiverzity a také vytvořit vztah místních lidí ke své krajině, přírodě a domovu, posílit sousedskou soudržnost. Celé stromořadí je koncipováno nejen jako zdroj ovoce pro místní občany, turisty a jako potravní zázemí pro volně žijící živočichy, ale především v obci vznikne důležitý genofondový zdroj starých odrůd stromů," řekl středoškolský pedagog Kolář, který před dvěma lety koupil v obci zchátralou historickou faru, přestěhoval se z Plzně do bývalých Sudet a po volbách se stal starostou.

Za prvního sněžení nadcházející zimy tak místní lidé vysázeli do sněhem pokryté půdy zhruba po dvaceti stromech hrušní, slivoní, jabloní a třešní na vysokokmenech. Víc než polovina stromů našla i své patrony. "Pokud se stromy ujmou, první plody budou od třešní za několik let, v plné síle budou stromy tak za 20 roků," uvedl starosta, který se snaží ve vesnici rozproudit komunitní život.

Aby se mohlo stromořadí vysázet, musela se nejdřív stará zarostlá a zavezená polní cesta vyčistit a zaměřit, obec se dohodla také s vlastníky okolních pozemků, aby stromořadí nepřekáželo. Náklady na pořízení stromů přesáhly 100 000 korun, většinu pokryla dotace z Plzeňského kraje.

"Je to vlastně takový první krok vytvořit tady procházkový okruh pro místní lidi i pro turisty, aby se dalo jít po cestě podél stromořadí k lesu, tůňce a rybníku, které chceme v budoucnu také vyčistit," dodal Kolář.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.11.2023 20:05
Jo, to je o něčem, ještě by to chtělo nějakou lípu pro včeličky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist