https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-zrejme-podvadeli-s-dotacemi-na-kotle-podano-trestni-oznameni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva lidé zřejmě podváděli s dotacemi na kotle, kraj podal trestní oznámení

13.11.2017 16:56 | PRAHA (ČTK)
Oba žadatelé podle krajského úřadu uvedli minulý rok ve formuláři vědomě nepravdivé údaje týkající se existence původního kotle na pevná paliva.
Oba žadatelé podle krajského úřadu uvedli minulý rok ve formuláři vědomě nepravdivé údaje týkající se existence původního kotle na pevná paliva.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Lidé zřejmě podváděli s dotacemi na nové kotle, středočeské hejtmanství dnes kvůli podezření podalo trestní oznámení. Jde o dva případy, kdy podle kraje žadatelé uvedli v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. Dotace, každému téměř 130.000 korun, úředníci schválili, při kontrolách následně zjistili, že informace žadatelů zřejmě nejsou pravdivé. Informovala o tom Helena Frintová z tiskového oddělení hejtmanství.
 

Oba žadatelé podle krajského úřadu uvedli minulý rok ve formuláři vědomě nepravdivé údaje týkající se existence původního kotle na pevná paliva. "Na jejich podvodné jednání upozornily kontroly pracovníků odboru kontroly krajského úřadu, které u nich proběhly 8. listopadu 2017," uvedla Frintová. Jednomu z žadatelů už byla vyplacena záloha 40.000 korun, druhému celá schválená částka.

Podle hejtmanství se oba žadatelé mohli dopustit trestného činu dotačního podvodu, kraj nevylučuje ani zapojení dalších lidí. V obou případech zpracovávala pro žadatele žádost o dotaci na nový kotel údajně třetí osoba. V případě prokázání viny může za dotační podvod v tomto případě hrozit pachatelům až pět let vězení.

Středočeský kraj rozdělil v rámci státních dotací na nové kotle už stovky milionů korun. Peníze mohou lidé využít k nákup nového ekologického kotle (například na plyn nebo biomasu) nebo tepelného čerpadla. Žadatelé mohou získat dotaci až 127.500 korun podle kategorie nově pořízeného tepelného zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist