https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-stran-se-vetsinove-shodli-na-potrebe-revize-klimatickych-opatreni-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři stran se většinově shodli na potřebě revize klimatických opatření EU

7.6.2024 09:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lídři stran se většinově shodli na potřebě revize klimatických opatření EU. Jejich současnou nereálnost si vzájemně kladli za vinu zástupci koalice a opozice. Předseda vlády a ODS Petr Fiala uvedl, že klimatické cíle schválila vláda pod vedením šéfa ANO Andreje Babiše. Podle místopředsedy ANO a bývalého vicepremiéra Karla Havlíčka současná vláda promarnila příležitost Green Deal korigovat. Uvedli to v předvolební debatě, kterou včera večer uspořádala Česká televize.
 
"My děláme kroky, které ten Green Deal udělají takový, aby nepoškozoval lidi," uvedl Fiala. Lídři vládních stran poukázali na to, že klimatický zákon připravila a prosadila Babišova vláda. Havlíček vyčetl současnému kabinetu mimo jiné to, že mimo jiné umožnila budoucí zákaz výroby aut se spalovacími motory.

Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu je souborem iniciativ, který má EU nasměrovat k ekologické transformaci s cílem dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

V debatě zazněly i ostřejší výrazy. "Vy jste mimořádný manipulátor a taky lhář," reagoval Fiala na výtky Havlíčka, podle něhož by se měl současný premiér uklidnit. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka obvinil ANO z pokrytectví. Podle něj se nyní opoziční hnutí nezbaví své viny. "Z toho se vy nevylžete, i když to docela dobře umíte," uvedl

Předseda SPD Tomio Okamura jako jediný volal po tom, že by se Česko mělo z Green Dealu vyvázat. Podle Okamury jsou klimatické plány EU ekonomicky likvidační a nejsou na ně peníze, což odmítl vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Není pravda, že na to nejsou peníze," uvedl Bartoš, podle něhož jsou na naplnění investiční prostředky v unijních fondech. Chtěl by prosadit více peněz na podporu ekologických opatření v domácnostech.

Zástupci vládních a opozičních stran se standardně střetli i kvůli migračnímu paktu EU. Podle opozice pakt zavádí kvóty na imigranty, podle koalice nikoli, pouze počítá se solidaritou v rámci EU a je pouze prvním krokem proti nelegální migraci. Rakušan uznal, že se nepovedlo plně prosadit české výhrady k migračnímu paktu EU. "To já považuju určitě za chybu všech českých zástupců," uvedl. Okamura zopakoval, že jeho hnutí bude prosazovat odstoupení od paktu.

Neshody mezi zástupci vládních a opozičních stran se projevily i v postoji na řešení ruské invaze na Ukrajinu. Okamura by pomoc Ukrajině zrušil a území s rusky mluvící obyvatelstvem přenechal Rusku, v čemž Rakušan viděl paralelu s předválečnými zástupci sudetských Němců v někdejším Československu. Havlíček poukazoval na to, že pomoc Ukrajině nemůže být nekonečná a je třeba dojednat příměří. Podle Fialy je cestou k míru to, že se Ukrajina ubrání a Rusko pochopí, že s agresivní politikou neuspěje.

Vládní představitelé se shodli na tom, že by chtěli v Evropské komisi obsadit ekonomický resort. Piráti by chtěli na eurokomisaře nominovat svého europoslance Marcela Kolaju, kterého Bartoš představil mimo jiné jako experta na digitalizaci. Starostové, kteří mají podle koaličních dohod adepta navrhnout vládě, podle Rakušana nominují několik kandidátů. Havlíček zopakoval, že podle hnutí ANO by se eurokomisařem měl stát premiér Fiala. Podle ministerského předsedy je to důkaz, že se ho ANO bojí. Okamura řekl, že bude prosazovat zrušení Evropské komise.

Lídři sněmovních uskupení byli vesměs spokojeni s plakáty a slogany, které na základě záměrů jejich eurovolebních uskupení nechala Česká televize připravit umělou inteligenci. Například pouze Jurečkovi chybělo na plakátu koalice Spolu v národních barvách více zelené jako symbolu zdravé krajiny a přírody. Podobnou výhradu měl Rakušan k plakátu STAN, kterému dominoval model lidského srdce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

7.6.2024 13:35
Není moc rozumné věřit politikům před volbami. Lepší je se orienovat podle toho, co dělali po volbách.
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.6.2024 16:29
Před volbami se "zájemci o posty v EP napříč politickým spektrem" předhánějí ve slibech? Kdo asi tu slátaninu nápadů průmyslových magnátů a finančních oligargů jak vycucat z lidí a států prachy zvanou GD schválil? Ti co opět kandidují? Kdyby měli napsat co znamená např. CO2 a k čemu v přírodě slouží, nejsem si jist že by všichni uspěli.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.6.2024 20:21 Reaguje na Milan Milan
A vy byste uspěl? Třeba proč je CO2 skleníkový plyn?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist