https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/limit-emisi-z-pohonnych-hmot-muze-stat-podle-cappo-miliardu-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Limit emisí z pohonných hmot může stát podle ČAPPO miliardu ročně

31.8.2016 08:07 | PRAHA (ČTK)
Mikulec považuje šestiprocentní cíl do konce roku 2020 v dnes existující situaci za prakticky nesplnitelný. "Na trhu by se rychle musela objevit biopaliva s ještě vyšší udržitelností, vyspělá biopaliva nebo jiné alternativy. Ani jedna z těchto variant ale není aktuální," uvedl
Mikulec považuje šestiprocentní cíl do konce roku 2020 v dnes existující situaci za prakticky nesplnitelný. "Na trhu by se rychle musela objevit biopaliva s ještě vyšší udržitelností, vyspělá biopaliva nebo jiné alternativy. Ani jedna z těchto variant ale není aktuální," uvedl
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by dodavatelé pohonných hmot v ČR museli od konce příštího roku snížit emise oxidu uhličitého podle platné legislativy, dodatečné náklady by se při dnešních cenových relacích pohybovaly kolem miliardy korun ročně. Vyplývá to z odhadu České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Asociace proto prosazuje snížení současného limitu o půl procentního bodu. Příslušnou novelu zákona o ochraně ovzduší by měla do několika týdnů projednat vláda.
 

Směrnice Evropského parlamentu a rady o jakosti benzinu a motorové nafty pro dodavatele pohonných hmot stanovuje, že do konce roku 2020 musí snížit emise oxidu uhličitého na jednotku energie pohonných hmot v dopravě o šest procent oproti hodnotě z roku 2010.

Jednotlivé členské státy si dále mohly dobrovolně stanovit i průběžné cíle - úsporu dvě procenta do konce roku 2014 a čtyři procenta do konce roku 2017. Česká republika se k tomu zavázala. "To bylo zřejmě na základě předpokladu, že v roce 2017 budou na trhu v dostatečném množství biopaliva vyšších generací, dnes označovaná jako vyspělá biopaliva. Ovšem z dnešního pohledu můžeme říct, že tento předpoklad se nenaplnil," uvedl výkonný ředitel ČAPPO Jan Mikulec.

Asociace považuje za rozumné snížit cíl na 3,5 procenta. "Dosažení vyššího cíle je spojeno s vysokými náklady. Odhadujeme, že při dnešních cenových relacích by se pohybovaly v řádu kolem jedné miliardy korun ročně s přímým dopadem do konečných spotřebitelských cen. Ta hodnota je ovšem řádová, orientační. Přesně na koruny ji spočítat nelze," doplnil Mikulec. Trh je podle něj v situaci, kdy vysokoprocentní biopaliva jsou prakticky neprodejná, ať už z důvodu jejich vysoké ceny nebo kvůli zastaralému vozovému parku. Podle místopředsedy představenstva ČAPPO a generálního ředitele firmy Čepro Jana Duspěvy se Česká republika v plnění limitu aktuálně pohybuje těsně pod třemi procenty.

Duspěva zároveň nechce dramatizovat případný dopad vyššího limitu do cen u čerpacích stanic. "Pro uklidnění bych chtěl ujistit, že mnohonásobně větší vliv mají kotace na burze v Rotterdamu. A navíc v Česku je vysoce konkurenční prostředí," dodal Duspěva. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Mikulec považuje šestiprocentní cíl do konce roku 2020 v dnes existující situaci za prakticky nesplnitelný. "Na trhu by se rychle musela objevit biopaliva s ještě vyšší udržitelností, vyspělá biopaliva nebo jiné alternativy. Ani jedna z těchto variant ale není aktuální," uvedl Mikulec.

Členské firmy ČAPPO provozují na tuzemském trhu zhruba třetinu veřejných čerpacích stanic pohonných hmot, jejich podíl na prodeji činí přibližně 60 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist