https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lipnik-na-trebicsku-vyhlasil-referendum-o-hlubinnem-ulozisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lipník na Třebíčsku vyhlásil referendum o hlubinném úložišti

7.9.2018 00:13 | LIPNÍK (ČTK)
Obec Lipník na Třebíčsku vyhlásila na 28. září místní referendum k hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. / Ilustrační foto
Obec Lipník na Třebíčsku vyhlásila na 28. září místní referendum k hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Obec Lipník na Třebíčsku vyhlásila na 28. září místní referendum k hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. Občanů se bude ptát, zda souhlasí s pracemi vedoucími k vybudování úložiště v obci. Výsledkem referenda chce obec zavázat i budoucí zastupitele. Včera to řekl starosta Miroslav Svoboda. Obec s asi 390 obyvateli je součástí lokality Na Skalním, též EDU západ, kterou Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala jako jednu z devíti, kde by hlubinné úložiště mohlo v budoucnu být. V referendu již úložiště odmítly nedaleké Jaroměřice nad Rokytnou.
 

Asi 290 oprávněných voličů bude v referendu odpovídat na otázku: "Souhlasíte s geologickými pracemi a jinými kroky směřujícími k vybudování úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě, které se dotkne i naší obce?". Termín referenda zvolila obec s ohledem na své omezené kapacity. "Dělat to spolu se senátními a komunálními volbami by znamenalo, mít jinou volební místnost i komisi a schránku," řekl Svoboda.

Podle Svobody už zastupitelé v prosinci loňského roku nesouhlasili se stanovením průzkumného území na katastru obce. "Bylo by pokrytecké povolovat průzkum a nechtít úložiště," řekl starosta. Letos v květnu odsouhlasilo zastupitelstvo podniknutí všech možných kroků proti úložišti. Referendum je podle něho jedním z nich.

V Jaroměřicích nad Rokytnou, jehož místní části jsou také součástí lokality EDU západ, se referendu na téma úložiště konalo 16. června. Lidé jeho vybudování odmítli.

Na Vysočině jsou čtyři z devíti území, pod kterými by v hloubce půl kilometru mohly být trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Vedle EDU západ ještě Horka na rozhraní Třebíčska a Žďárska, Kraví Hora za okraji okresu Žďár nad Sázavou a Jihomoravského kraje a Hrádek na rozhraní okresů Jihlava a Pelhřimov. SÚRAO má letos zredukovat počet lokalit na čtyři, finální by měl vybrat v roce 2025. Úložiště má v ČR vzniknout do roku 2065.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist