https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/litomerice-budou-mit-komunitni-zahradu-na-prani-obyvatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litoměřice budou mít komunitní zahradu na přání obyvatel

21.7.2020 00:05 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Komunitní zahrádka, jak už název napovídá, sdružuje komunitu lidí, kteří chtějí společně pěstovat ovoce, zeleninu či bylinky, ale sami k tomu nemají vlastní prostor.
Komunitní zahrádka, jak už název napovídá, sdružuje komunitu lidí, kteří chtějí společně pěstovat ovoce, zeleninu či bylinky, ale sami k tomu nemají vlastní prostor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Litoměřice budou mít první komunitní zahradu realizovanou na přání svých obyvatel. Do její výstavby město z participativního rozpočtu investuje 200 000 korun.
 

Lidé mohli do konce února zasílat své náměty na projekty, sešlo se jich 17. O devíti vybraných pak hlasovali obyvatelé města. Každý měl dva hlasy, zúčastnilo se 723 lidí, kteří zaslali celkem 1407 hlasů. Vítězným projektem se stalo Komunitní zahradničení ve stínu litoměřických dominant - pohyblivá zahrádka, od obyvatel dostal návrh 312 hlasů. Na druhém místě se pak umístil Hravý a naučný lesopark na Mostné hoře s počtem 241 hlasů.

"Komunitní zahrádka, jak už název napovídá, sdružuje komunitu lidí, kteří chtějí společně pěstovat ovoce, zeleninu či bylinky, ale sami k tomu nemají vlastní prostor. Mají obvykle formu vyvýšených záhonků, které si obhospodařuje každý sám. Výsledkem společné péče je pak zdravá, lokální, bio zelenina, kterou si může každý od semínka 'vymazlit' a odnést domů," uvedla spoluautorka vítězného námětu Martina Žilková.

Kromě samotného zahrádkaření jsou komunitní zahrádky trendem, který vrací život do veřejného prostoru. Nabízí místo pro pořádání workshopů pod širým nebem, což přispívá k utužování vztahu místních k ekologii a lokální produkci a buduje vztah dětí k přírodě. "Za pěkného počasí je navíc možné využívat zahrádku i jako prostor pro společné tvoření, grilování či setkávání se sousedy," dodala Žilková.

Komunitní zahrada vznikla nedávno například v Kadani na Chomutovsku na pozemku nevyužívané zahrady, kde dříve hospodařila zemědělská škola. Komunitní zahrada funguje od roku 2017 také v Ústí nad Labem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 07:01
Prospěšné projekty řešící celou škálu problémů dneška. Palec hore!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist