https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/litomerice-odpusti-stovkam-mladych-lidi-dluhy-za-svoz-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litoměřice odpustí stovkám mladých lidí dluhy za svoz odpadu

16.9.2017 16:05 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Ústavní soud se v srpnu zastal mladé ženy, za kterou rodina před lety neplatila poplatek za komunální odpad, a po dovršení zletilosti tak na ní byly vymáhány dluhy. Na ilustračním snímku Litoměřice.
Ústavní soud se v srpnu zastal mladé ženy, za kterou rodina před lety neplatila poplatek za komunální odpad, a po dovršení zletilosti tak na ní byly vymáhány dluhy. Na ilustračním snímku Litoměřice.
Licence | Volné dílo (public domain)
Litoměřická radnice odpustí téměř devíti stovkám mladých lidí dluh vůči městu za svoz odpadu. Vznikl vinou zákonných zástupců, kteří za nezletilé neuhradili poplatek za komunální odpad. Informovala o tom mluvčí radnice Eva Břeňová. Celkem město odpustí na poplatcích a sankcích téměř milion korun.
 

Ústavní soud se v srpnu zastal mladé ženy, za kterou rodina před lety neplatila poplatek za komunální odpad, a po dovršení zletilosti tak na ní byly vymáhány dluhy. Dřívější právní úprava poplatku za odpad vedla podle Ústavního soudu k porušování základních práv dětí, zvláště těch z nefunkčních rodin. Zákon totiž ukládal poplatkovou povinnost přímo nezletilým, a pokud za ně neplatili rodiče, mnohdy mladí lidé po 18. narozeninách končili v exekuci.

Případů, na které se vztahuje rozhodnutí Ústavního soudu, je podle Břeňové v Litoměřicích 88. Toto vymáhání bude v souladu s nálezem zastaveno. "Městský úřad ale eviduje dalších téměř 800 případů vymáhání poplatku po nezletilých, na které se nález soudu nevztahuje. U dalších případů dosud nebylo vymáhání zahájeno," doplnila Břeňová.

Rozhodnutí soudu se týká právní úpravy platné do 30. června 2012. Úpravy, která vstoupila v platnost po tomto datu, se již netýká. "Rozhodli jsme se tento dluh hromadně prominout z důvodu přílišné tvrdosti právního předpisu. Děti za chování svých rodičů nebo opatrovníků přece nemohou," vysvětlil důvod prominutí dluhů místostarosta Karel Krejza (ODS). Dlužná částka za poplatek a penále od nezletilých je podle radnice zhruba 900.000 korun.

Přístup radnic k poplatkům za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší. Například v Teplicích lidé za odpad neplatí vůbec. V Ústí nad Labem jsou platby zproštěny děti do tří let. V Litoměřicích se poplatky netýkají například lidí pobývajících v zahraničí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Miloš Vondruška

25.9.2017 12:25
Celý systém kolem svozu odpadu, kdy každý musí platit "paušál" je cesta do pekel. Bohužel to vyhovuje svozové mafii, která má stálý příjem aniž by se musela trochu snažit. Vidím to u nás, jako pětičlená rodina generujeme odpadu minimum, PETky nekupujeme, papír sklo a plast třídíme, veškerý biologický odpad končí na kompostu. Dále vytřídíme hliník a plechovky, tento odpad dáváme dětem které ho sbírají do školy. Vedle jsou samotní mladí maželé, kteří si jídlo nechávají posílat, popelnice přetéká od obalů od jídel a pizz a PETek. Za odpad ale platíme oba stejný paušál.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

16.5.2020 06:26
Mně by se také líbilo, kdyby mi někdo odpustil dluhy. To se ale bohužel nestane a musím si je sám nějak zaplatit. Platím měsíčně jen 4000, takže to bude trvat ještě hodně dlouho, než se jich zbavím. Hlavně doufám, že nepřijdu o práci, protože jinak by mi dluhy zase narůstaly. Probíral jsem svoji situaci i s bratrem, který se živí jako finanční poradce, a poradil mi, abych si přes https://www.alphacitizen.com/cs/ založil svěřenecký fond, díky kterému budu mít jistotu, že nikdy nepřijdu o dům, tak jsem ho poslechl, abych jednou nelitoval.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist