https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lombardie-se-dusi-zastavi-provoz-starsich-aut-a-omezi-vytapeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lombardie se dusí, zastaví provoz starších aut a omezí vytápění

20.2.2024 10:28 (ČTK)
Lombardská metropole Milán se v posledních dnech dostala do žebříčku měst s nejhorší kvalitou ovzduší ve světě, a to především kvůli nadměrné koncentraci částic PM2,5, uvedl server IQAir.
Lombardská metropole Milán se v posledních dnech dostala do žebříčku měst s nejhorší kvalitou ovzduší ve světě, a to především kvůli nadměrné koncentraci částic PM2,5, uvedl server IQAir.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli zhoršené kvalitě ovzduší zavádí italský region Lombardie, kde žije deset milionů lidí, přísná opatření. Na většině svého území region omezí ode dneška provoz starších aut s vysokými emisemi či vytápění, informovala tisková agentura ANSA. Podle serveru IQAir, který sleduje kvalitu ovzduší ve světě, byl v pondělí Milán třetím městem na světě s nejhorším vzduchem, což však radnice odmítá. Problémy mají i další oblasti Pádské nížiny.
 

Přísná omezení zavádí region v osmi z 12 provincií. Restrikce se týkají především automobilové dopravy. Na území měst s nejméně 30 000 obyvateli nebudou smět jezdit od 07:30 do 19:30 auta do třídy Euro 1 a v případě dieselových vozů zákaz platí až do třídy Euro 4. Vytápění bude muset být utlumeno v bytech a obchodních prostorách na maximálně 19 stupňů a některá omezení se týkají i zemědělců.

Vysoké hodnoty znečištění vzduchu zaznamenávají vedle Lombardie také další oblasti v Pádské nížině, kde kvůli suchu, slabému větru a relativně vysokým teplotám se zhoršily údaje o kvalitě vzduchu. Například v Bologni krajský meteorologický úřad v pondělí vyzval obyvatele, aby neběhali a nesportovali venku. Do středy pak platí v celém regionu Emilia-Romagna, kde žije pět milionů lidí, zákaz používat mezi 08:30 a 18:30 dieselová auta do třídy Euro 5 v obcích s alespoň 30.000 obyvateli. Zakázáno je také zastavení aut se zapnutým motorem.

Lombardská metropole Milán se v posledních dnech dostala do žebříčku měst s nejhorší kvalitou ovzduší ve světě, a to především kvůli nadměrné koncentraci částic PM2,5, uvedl server IQAir. Údaj několikanásobně převyšoval limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Podle srovnání serveru byl v pondělí dopoledne Milán třetím velkým městem s nejhorším ovzduším na světě po indickém Dillí a pákistánském Láhauru. Srovnání serveru však odmítl milánský starosta Giuseppe Sala, který ho označil za nedůvěryhodný, ačkoliv portál čerpá částečně i údaje z regionální služby pro kontrolu životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

20.2.2024 16:10
Pokud je současná situace horší než byla v minulosti, tak to je po všech těch snahách o omezení emisí katastrofální výsledek.
Pokud je lepší, tak není moc důvodů přijímat tak drastická opatření, protože situace se mění od horšího k lepšímu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

20.2.2024 20:06
Rozptylové podmínky jsou prostě velmi špatné. Omezení čehokoliv nic moc nezmění a ničemu nepomůže. Vše se opakuje a je tudíž otázka jak tomu bylo v minulosti a jestli si náhodou nenastavili nějaké nové, nereálné a nesplnitelné normy a teď se do nich prostě nemohou vejít ?
Odpovědět
Pe

Pepa

20.2.2024 22:20 Reaguje na Milan Milan
Když omezim zdroje znecisteni, tak se nic nezmeni a ničemu to nepomůže? Že vy jste si vcera udělal dlouhý výlet traktorem? Myšlením a logikou to sedí.
Odpovědět
va

vaber

21.2.2024 08:54
emise omezí jednoduše tím ,že zakáží prodej všech paliv do automobilů,
taková představa ,že jsou nyní v prodeji čistá auta, nějak selhává
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.2.2024 12:29
inverze je potvora.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist