https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lovce-nosorozcu-v-jar-zastavi-specialne-vycviceni-psi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lovce nosorožců v JAR zastaví speciálně vycvičení psi

10.10.2016 07:40 | JOHANNESBURG (ČTK)
Ochrana nosorožců je pro místní strážce životním posláním. "Oni jsou dědictví, které po sobě necháme, musíme se o ně postarat," říká jeden z nich jménem Makhubele. "Jsem připraven zemřít, aby tu nosorožci zůstali," tvrdí
Ochrana nosorožců je pro místní strážce životním posláním. "Oni jsou dědictví, které po sobě necháme, musíme se o ně postarat," říká jeden z nich jménem Makhubele. "Jsem připraven zemřít, aby tu nosorožci zůstali," tvrdí
Speciálně vycvičení psi pomáhají v Jihoafrické republice zastavit vybíjení nosorožců pytláky. Psí strážci stopují a chytají lovce na třetině z dvaadvaceti stanovišť hlídek v Krugerově národním parku, kde žije většina z kriticky ohrožených nosorožců bílých a černých. V budoucnu by na každé stanici měli být alespoň čtyři psi, kteří by doprovázeli denní hlídky a bránili pytlákům zabíjet vzácná zvířata kvůli prodeji rohů, napsal britský list The Guardian.
 

"Mají skvělý stopovací instinkt, to je v jejich genech. My je cvičíme, aby šli po určitém pachu. Tihle psi jsou naučení, aby sledovali lidi, stejně jako psi na hledání drog jdou po drogách," popsal podstatu výcviku jeden z instruktorů.

V terénu psi pytláky doženou snáz než lidé, protože jsou rychlejší. Při výcviku se učí prchajícího lovce kousnout a nepustit. "Nejprve to zkoušejí na ruku. Později je učíme kousat všude," uvedl další ze strážců, který se psy pracuje. Dobře vytrénovaní psi si prý bez problémů poradí i s ozbrojenými pytláky.

Ochrana nosorožců je pro místní strážce životním posláním. "Oni jsou dědictví, které po sobě necháme, musíme se o ně postarat," říká jeden z nich jménem Makhubele. "Jsem připraven zemřít, aby tu nosorožci zůstali," tvrdí.

V poslední dekádě zemřelo podle listu The Guardian na celém světě více než 1000 strážců přírodních parků bojujících s pytláky.

Zabitým nosorožcům pytláci odřezávají rohy. Poptávka po nich je vysoká zejména v Asii, kde věří v jejich léčivou moc. Prášek z nosorožčích rohů se tam prodává dráž než zlato, diamanty nebo třeba kokain.

Podle listu The Guardian zabili pašeráci v Africe od roku 2008 přes 6000 nosorožců. Od roku 2009 počet zabitých zvířat každoročně rostl, teprve loni se ho poprvé podařilo snížit. I tak ale pytláci v roce 2015 zabili téměř 1400 zvířat.

Na rozdíl od poklesu v Jihoafrické republice okolní země jako je Namibie či Zimbabwe zaznamenaly prudký nárůst počtu upytlačených nosorožců.

V JAR žije téměř 80 procent celosvětové populace nosorožců. Zhruba 18.000 jedinců patří k druhu tuponosých neboli bílých a kolem 2000 k druhu dvourohých neboli černých nosorožců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist