https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ludvik-zdravi-lidi-neni-nijak-ohrozeno-vyskytem-izotopu-jodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ludvík: Zdraví lidí není nijak ohroženo výskytem izotopu jodu

27.2.2017 15:00 (ČTK)
Během dvou týdnů byly nepatrně zvýšené hodnoty jodu 131 naměřeny v Polsku, Německu, Francii, Španělsku a také v České republice.
Během dvou týdnů byly nepatrně zvýšené hodnoty jodu 131 naměřeny v Polsku, Německu, Francii, Španělsku a také v České republice.
Zdraví lidí v Česku není nijak ohroženo výskytem nepatrného množství radioaktivního izotopu jodu 131 v ovzduší několika zemí Evropy, včetně ČR. V tiskové zprávě to dnes uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Některé zdroje podle něj v této souvislosti nabádají k nákupu dozimetrů a jodových tablet. Ludvík upozornil, že nadměrné užívání jodu může naopak některým lidem zdraví poškodit.
 

"Ujišťuji obyvatele České republiky, že jejich zdraví rozhodně není v této souvislosti nijak ohroženo a ani není na místě začít nadměrně užívat jodové přípravky. Jediné, co v této situaci může některým lidem poškodit zdraví, je totiž právě zbytečné a nadměrné užívání jodu," uvedl Ludvík.

Na to, že naměřené hodnoty nemohou v žádném případě ohrožovat zdraví lidí upozornil už minulý týden Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Uvedl, že zvažuje podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. Pozornost by podle něj z hlediska zdraví vyvolaly hodnoty, které by byly až milionkrát vyšší.

První zprávu o výskytu izotopu ohlásila v druhém lednovém týdnu stanice v severonorském Svanhovdu, která je jen několik stovek metrů od ruské hranice. Krátce poté oznámila přítomnost radioaktivní látky v ovzduší stanice v Rovaniemi v Laponsku. Během dvou týdnů byly nepatrně zvýšené hodnoty jodu 131 naměřeny v Polsku, Německu, Francii, Španělsku a také v České republice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

27.2.2017 18:44
Podrobnosti o této události, jak se radionuklidy v atmosféře měří, co se reálně měřilo v lednu, co by mohlo být zdrojem a jaké to má reálné dopady, je podrobněji popsáno zde: http://www.osel.cz/9267-jak-je-to-s-lednovou-detekci-jodu-131.html
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist