https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/luzni-lesy-u-breclavi-budou-zaplavovane-rizene-i-v-lete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lužní lesy u Břeclavi budou řízeně zaplavované i v létě

8.6.2020 14:17 | BŘECLAV (ČTK)
Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví leží mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh je u řeky Moravy
Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví leží mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh je u řeky Moravy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Lužní lesy u Břeclavi v lokalitě Pohansko budou řízeně zaplavované i v létě. Zatím se to daří jen na jaře, kdy je dostatek vody. Umožnit to má nový vzdouvací jez, který je na Dyji v plánu, opravy kanálů a manipulačních objektů na nich. V oboře Soutok to řekl vedoucí odboru vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Hofmeister. Jde o opatření proti suchu. Celková investice je zhruba 70 milionů Kč.
 

Lužní les u Břeclavi nyní spotřebuje k přežití víc vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě. "Opatřením chceme zajistit dostatek vody v lužních lesích. Půjde o obnovu přirozeného režimu, který tu fungoval v minulém století," uvedl Hofmeister.

Chystaný projekt bude ze dvou částí, kdy na Dyji vznikne vzdouvací jez, který umožní samovolný nátok vody do lokality. Druhou částí je pak obnova slepých ramen, tůní, kanálů a také manipulačních objektů a dalších zařízení, které budou tok vody směřovat vodu tam, kam bude zapotřebí.

Hofmeister uvedl, že je hotový základní technický návrh. Zahájení projektu je v plánu příští rok, hotovo by mělo být o rok později.

Lesy ČR na projektu spolupracují se státní podnikem Povodí Moravy. Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák uvedl, že se vybuduje systém, který umožní takzvané povodňování lužních lesů, což je důležité právě kvůli klimatické změně. Uvedl, že rozdělovací objekt na Dyji bude asi za 50 milionů korun, zbylá část si vyžádá asi 20 milionů korun.

Projekt ale podle něj bude plně funkční, až se zvedne hladina na Novomlýnských nádržích o plánovaných 35 centimetrů, čímž se vytvoří dostatečná zásoba vody, aby se mohlo povodňování uskutečňovat i přes léto. Povodí Moravy poslední roky na jaře po několik dní cíleně vypouští z nádrže více vody, která jde právě i do lužních lesů. Za současného stavu to ale v létě možné není, protože vody není dostatek.

"Určitě je zájem povodňovat lužní lesy i v letních měsících. Věříme, že hladina Nových Mlýnů bude zvednutá do dvou let," uvedl Gargulák.

Peníze na projekt poputují podle Hofmeistera z programu Vracíme vodu lesu a také ze Státního fondu životního prostředí.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví leží mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh je u řeky Moravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist