https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/macron-spoluprace-ciny-a-evropy-pri-ochrane-klimatu-je-klicova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Macron: Spolupráce Číny a Evropy při ochraně klimatu je klíčová

5.11.2019 00:40 | PEKING (ČTK)
Spolupráce Číny a evropských států při snižování emisí, které přispívají k oteplování klimatu, bude v nadcházejícím období klíčová. Při své návštěvě v Číně to dnes prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. / Ilustrační foto
Spolupráce Číny a evropských států při snižování emisí, které přispívají k oteplování klimatu, bude v nadcházejícím období klíčová. Při své návštěvě v Číně to dnes prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. / Ilustrační foto
Spolupráce Číny a evropských států při snižování emisí, které přispívají k oteplování klimatu, bude v nadcházejícím období klíčová. Při své návštěvě v Číně to dnes prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyjádřil se tak den poté, co Spojené státy oficiálně informovaly OSN, že zahájily proces odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015. USA jsou první zemí, která od smlouvy odstupuje.
 

"Pokud chceme plnit pařížskou dohodu, budeme muset příští rok dále rozšířit své závazky ke snížení emisí a budeme muset potvrdit nové závazky pro období do roku 2030 a do roku 2050," uvedl Macron ve svém projevu na veletrhu v Šanghaji, který zahájil čínský prezident Si Ťin-pching. "Spolupráce mezi Čínou a Evropskou unií je v tomto ohledu rozhodující," dodal francouzský prezident.

Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade udržet ve srovnání s předindustriálním obdobím zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně, což by snížilo riziko a dopady klimatických změn. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích exhalace, především oxidu uhličitého.

Evropská unie chce snížit emise do roku 2030 o 40 procent z úrovně roku 1990. Spojené státy se v pařížské dohodě zavázaly snížit emise oxidu uhlíku do roku 2025 o 26 až 28 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005. Podle Trumpa ale dohoda schválená vládou jeho předchůdce Baracka Obamy poškozuje americkou ekonomiku, zrušila by pracovní místa a stála by Američany biliony dolarů. Trump rovněž poukazuje na to, že USA by kvůli dohodě platily nespravedlivě vysokou cenu oproti dalším zemím, jakou jsou například Čína či Indie.

Čína, která patří se Spojenými státy k největším znečišťovatelům ovzduší na světě, má závazky výrazně nižší. Peking slíbil dosáhnout nejpozději kolem roku 2030 nejvyššího stupně svých emisí. Rovněž pak se zavázal, že do roku 2020 zvýší podíl elektřiny z nefosilních elektráren na 15 procent, do roku 2030 následně na 20 procent.

Na středu je plánována oficiální schůzka čínského a francouzského prezidenta v Pekingu. "Zítra (ve středu) bude podepsán text, který obsahuje odstavec o neodvolatelnosti pařížské dohody," řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel francouzského prezidentského úřadu. "Rozhodnutí USA odstoupit od dohody je politováníhodné a francouzsko-čínská spolupráce týkající se klimatu a biodiverzity je o to potřebnější," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist