https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/madridem-dnes-projde-pochod-za-klima-v-cele-s-thunbergovou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Madridem dnes projde Pochod za klima, v čele s Thunbergovou

6.12.2019 00:25 | MADRID (ČTK)
V Madridu se dnes večer uskuteční demonstrace nazvaná Pochod za klima, kterou spolupořádá hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). / Ilustrační foto
V Madridu se dnes večer uskuteční demonstrace nazvaná Pochod za klima, kterou spolupořádá hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Madridu se dnes večer uskuteční demonstrace nazvaná Pochod za klima, kterou spolupořádá hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Cílem pochodu je připomenout účastníkům konference OSN o změnách klimatu (COP25), která ve španělské metropoli začala v pondělí, naléhavost intenzivnějšího boje proti globálnímu oteplování. Pochodu se zúčastní i šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová, která vznik studentského hnutí za lepší ochranu klimatu loni v létě inspirovala.
 

Pochod začne v 18:00 před madridským nádražím Atocha, projde kolem slavné galerie Prado a skončí u komplexu budov, v nichž sídlí několik španělských ministerstev, včetně ministerstva životního prostředí. Pochodu, jehož heslo zní Svět se probudil do klimatické nouze, se kromě Thunbergové zúčastní například i oscarový španělský herec Javier Bardem.

Thunbergová, která před pochodem v Madridu bude dnes odpoledne opět odpovídat na otázky novinářů, má do španělské metropole dorazit ráno vlakem z Portugalska. Do Lisabonu připlula tento týden ze Severní Ameriky na katamaránu, protože kvůli boji za lepší ovzduší odmítá cestovat letadlem. Španělský deník ABC uvedl, že ani vlak, kterým jede z Portugalska, není zcela ekologický, protože část trasy na španělském území není elektrifikovaná.

Thunbergová, která měla v USA v září projev i na klimatickém summitu OSN, má vystoupit i na konferenci v Madridu. Ta potrvá do 13. prosince. Pod stejným heslem jako v Madridu se dnes večer uskuteční Pochod za klima i v Santiagu de Chile, kde se měla konference COP25 původně konat, ale byla přeložena do španělské metropole kvůli protivládním protestům, které v Chile trvají už od října.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.12.2019 18:35
Chápu, my jsme takhle zase demonstrovali za světový mír a proti soudnímu rozhodnutí Spojené státy vs. Gabrielová-Žludkynová. Na obojí jsme taky měli vopušťák ze školy, tak jsme tam šli :-)
Odpovědět
JZ

Josef Zbořil

7.12.2019 13:45
Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské... Nechť se v první řadě začnou sami chovat podle svých zásad! jaká byla uhlíková stopa milé Gréty při jejích cestách Atlantikem tam i zpět a všech jejích loutkářů? Když volají po názoru vědců, volají jen po jedné straně a při apelu na udržitelnost zcela ignorují sociální a ekonomické aspekty. Chceme-li být k 1. lednu 2050 uhlíkově neutrální globálně, pak je potřeba postavit a uvést do provozu DENNĚ jednu větrnou farmu s cca 1500 větrníky po 2,5 MW/kus a to za předpokladu vyřešené akumulace... Ano, čtete dobře, žádný omyl! To je fyzický rozměr požadavků protestantů! Jinak je to dost perverzní emocionální vydírání - možná na to časem přijdou.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 08:58 Reaguje na Josef Zbořil
Nejde o to nelétat vůbec, ale omezit to na nezbytnou míru. Mezi to nepočítám např. zaletět si z Amsterodamu do Prahy na párty a zpět. Pokud se z létání stane záležitost všedního dne, je někde v systému chyba. Podobné to je s auty, jak jsem psal jinde o vození dětí do školy. Dřívější generace chodily po svých, a nijak je to nepoznamenalo. Jestliže se rozmazlování stává trendem, nemůže to dopadnout dobře.
Odpovědět
ig

8.12.2019 11:02 Reaguje na Karel Zvářal
Naopak, létat (klidně na párty do Amsterdamu) je důležité a pro mladé, kteří v budoucnu chtějí z pozice intelektuálů ovlivňovat svět, přímo velmi důležité. Pak si ještě párkrát zaletět třeba do Indie a náhodně na různá místa na světě. Pak teprve může člověk porovnávat a pochopí trošku lépe (nebo aspoň méně špatně) jak funguje svět a třeba pak přestane hlásat blbosti :D

BTW, děti jsme do školy vozili a nepřipadá mi, že by je to nějak poznamenalo :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 11:30 Reaguje na
To je asi taková "filozofie", jako nabádat děti, aby kouřily. A ne 5-10 denně, ale 40-60, aby pochopily, jak je kouření škodlivé. Prostě není nad vlastní zkušenost.

Nejlepší je, co se týká poznání, když do každé díry strčí každý obyvatel planety ryj, aby... úžasné! A každému soukromý tryskáč! Absolutní svobodou za urychlení GO! Santa má koukám zdatné následovníky...
Odpovědět
ig

8.12.2019 12:00 Reaguje na Karel Zvářal
Bez poznání jak to chodí jinde (dřív se tomu říkalo cesta na zkušenou a funguje to už staletí) lidi nikdy nepochopí základní pravdy. Třeba že patří k 5 % nejbohatších lidí na světě a místo toho budou držkovat, jak se mají špatně. Nebo naopak, že romantické soužití s přírodou v chatrči z banánových listů také nemusí být žádné terno. A že když je zákrok v nejbližší pořádné nemocnici vzdálený několik hodin letu a několik ročních platů, že konzumní společnost není nadávka :-)

A soukromým tryskáčem nelétám. Rád bych, ale na to budu muset ještě nejaký čas vydělávat :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 12:05 Reaguje na
V tom jsem s panem Zeleným zajedno, první věta říká vše podstatné. Ukonzumujte se, Igo!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 12:06 Reaguje na Karel Zvářal
https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/mnislav-zeleny-atapana.A121121_150630_xman-styl_fro
Odpovědět
ig

8.12.2019 12:58 Reaguje na Karel Zvářal
Dík za odkaz, pěkný článek, i když já mám trochu jiné životní priority, ba i to duchovno si představuju jinak.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 12:33 Reaguje na
Na zkušenou chodili (po svých!-) držkatí fracci, aby si uvědomili, že všude se musí makat, když doma si připadali buzerovaní. Nechtěl nosit pytle s moukou, tak se podíval, že i u sousedů (tzv. ve světě) to dělají úplně stejně. Ta "zkušenost" nebylo nové know-how, ale zjištění, že všude chleba o dvou kůrkách:-)
Odpovědět
ig

8.12.2019 12:37 Reaguje na Karel Zvářal
Naprostý souhlas :-) Akorát že dnes letí letadlem, protože to kolikrát i vyjde levněji než tam dojít pěšky (minulý týden jsem byl v Madridu a ta letenka byla tak levná, že pár bot by vyšel dráž. A to bych určitě jedny prošoupal, než bych tam došel.)
Odpovědět
ig

8.12.2019 12:39 Reaguje na
...Jo a nebyl jsem tam kvůli přípravě té klimatické konference, to kdyby mě někdo podezíral z pokrytectví :-) :-) :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 12:43 Reaguje na
Nechejme cenu bokem, letecký průmysl, pokud chce vydělávat, drží ceny lidové. Jedná se přece o jeho dopad na množství CO2. Většina letů je jen na čumendu, bez nějakých konkrétních přínosů. Prostě utratit prachy, užít si.
Odpovědět
ig

8.12.2019 13:01 Reaguje na Karel Zvářal
I ta čumenda může být přínosem. Abych nešel moc daleko, stačí si v tom Madridu projít nějakou panelákovou čtvrť a hned si človk uvědomí tu pravdu o chlebu o dvou kůrkách.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 13:05 Reaguje na
To já v poho zvládám s pivkem u kabelu...
Odpovědět
ig

8.12.2019 13:10 Reaguje na Karel Zvářal
Někdo si z té televize vytáhne jen něco, co zrovna vyhovuje tomu co si chce myslet. Ale při střetu s realitou se mu rozsvítí (ne každému, ale aspoň někomu). Podle mě by proto mladí měli cestovat co se do nich vejde :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2019 13:19 Reaguje na
Hodně si dovodíte o náladách i ze zpráv, dnes ta cenzura je naprosto minimální. A na kabelu jdou kvalitní cestopisné pořady, které často přebírá dvojka. Dnes to máte aktuální, i s obrazem. Si vemte, že dříve lidé četli či poslouchali a bohatě jim to stačilo! Jednou vidět je lepší, jak desetkrát slyšet. Prostě cestománii neuznávám, resp. jako pořad ano, ale jako masové životní hobby určitě ne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist