https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malajsie-vratila-do-zemi-puvodu-150-kontejneru-s-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malajsie vrátila do zemí původu 150 kontejnerů s plasty Video

21.1.2020 00:20 | KUALA LUMPUR (ČTK)
Malajsie vrátila desítce zemí 150 kontejnerů s plastovým odpadem, mimo jiné Francii, Británii a Spojeným státům.
Malajsie vrátila desítce zemí 150 kontejnerů s plastovým odpadem, mimo jiné Francii, Británii a Spojeným státům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malajsie vrátila desítce zemí 150 kontejnerů s plastovým odpadem, mimo jiné Francii, Británii a Spojeným státům. Oznámila to včera tamní ministryně životního prostředí, která slíbila, že její země už nebude světovou skládkou odpadů. Informovala o tom agentura Kjódó.
 

Sto padesát kontejnerů s celkem 4737 tunami plastů se do Malajsie dostalo ilegálně. Čtyřicet tři kontejnerů nyní země poslala zpět do Francie, 42 do Británie, 17 do USA, 11 do Kanady, 10 do Španělska a pět do Japonska.

Malajsie, která se potýkala s přílivem plastového odpadu ze zahraničí, proti tomuto jevu tvrdě zakročila poté, co Čína v lednu 2018 jako první asijská země dovoz nerecyklovatelného odpadu zakázala.

Podle ministryně životního prostředí Yeo Bee Yinové vláda našla 150 kontejnerů ve třech největších přístavech Malajsie. Zpátky do zemí původu je začala odesílat ve druhé polovině loňského roku.

"Chceme je jenom poslat zpět. Chceme světu sdělit, že Malajsie není světovou skládkou odpadů," uvedla ministryně na tiskové konferenci na malajsijském ostrově Penang.

Dalších 110 kontejnerů připravuje vláda k odeslání. Šedesát z nich pochází z USA, 15 z Kanady a 14 z Japonska. Ministryně zdůraznila, že dopravní náklady ponesou dovozci, anebo rejdařství, jejichž lodě odpad dovezly.

Malajsie začala zpřísňovat ekologickou politiku v červenci 2018. Tehdy přestala vydávat licence opravňující k zakládání závodů na recyklaci odpadu a zakázala dovoz plastů. Také postupně zavřela 218 ilegálních závodů na recyklaci, když pátrala po pašovaném ilegálním odpadu.

V době mezi lednem a červencem 2018 přijala Malajsie od deseti největších dodavatelů celkem 456.000 tun plastového odpadu. Za celý rok 2017 se do této asijské země dovezlo 316.600 tun plastů, v roce 2016 to bylo 168.500 tun. Odpad, který není možné recyklovat, je spalován či končí na skládkách. Kontaminovat tak může půdu i vodní zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.1.2020 11:21
Správný přístup!
Odpovědět
VN

Vilém N

21.1.2020 12:13
Nezodpovědně zasadili ránu ekologickým snahám západního světa. Snad tím neohrozí ten nový green deal...
Odpovědět
FD

František Dvořák

21.1.2020 15:52
To snad není pravda. Oni snad zbohatli, nebo nepochopili to dobrodiní, že si na tom mohou ohřát oběd, jak jeden diskutující nedávno pod jiným článkem psal.
Odpovědět
FD

František Dvořák

21.1.2020 15:53
To snad není pravda. Oni snad zbohatli, nebo nepochopili to dobrodiní, že si na tom mohou ohřát oběd, jak jeden diskutující nedávno pod jiným článkem psal.
Odpovědět
FD

František Dvořák

21.1.2020 15:54 Reaguje na František Dvořák
Blbost. 2x jsem to poslat nechtěl.
Odpovědět
va

vaber

21.1.2020 18:03
k nám se vozí třeba starý textil, potom se skládka zapálí a nic se neděje, ani do bilance CO2 se to nepočítá. Odvoz odpadu do chudých zemí, to dělají ty vzorné bohaté země které mají být příkladem pro recyklaci odpadů , co se dá vlastně plnohodnotně recyklovat ,možná tak sklo a kovy
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist