https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malochov-lam-v-moste-nabizi-prochazky-i-terapie-zajem-je-velky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malochov lam v Mostě nabízí procházky i terapie, zájem je velký

28.5.2022 00:55 | MOST (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ve vilové čtvrti v Mostě chová rodina tři lamy, které využívá při terapiích s nemocnými seniory nebo dětmi s poruchami pozornosti. S lamami mohou lidé jít také na procházku po okolí nebo si s nimi udělat fotografie. Zájem o netradiční zážitky mezi lidmi roste, sdělila majitelka malochovu Alena Saladiaková.
 

Na zahradě majitelky se tento týden konala terapie s dětmi. Nejprve jim Saladiaková alpaky představila a poté je nechala, aby je nakrmily dobrotami a pohladily si je v jejich výběhu, kde mají také spaní i místo, kam chodí udělat potřebu. Děti je pak mohly vzít na vodítku na trávu a hrát si s nimi.

Alpaky si rodiny pořídila jako domácí mazlíčky. Když je začali venčit po okolí, začali se lidé zajímat. "Z toho vzešla poptávka a nápad, a protože tu na procházky chodí také děti z kojeneckého ústavu, kterým se lamičky líbí, tak jsme začali rozvíjet lamaterapii," popsala začátky Saladiaková. Terapie se liší podle věku dítěte, větší se může zapojit do péče o zvíře, menší dítě pak chodí třeba na procházky. "Terapie je uklidňuje. Výborně se nám to osvědčilo u dětí s poruchou autistického spektra," podotkla Saladiaková. Terapie je podle ní vhodná nejen pro děti, ale i pro dospělé. Letos v létě by chovatelka chtěla například navštívit s lamami domovy důchodců, aby se mohli se zvířaty potěšit i senioři, kteří jsou upoutáni na lůžko.

Na terapii přišly tři děti, maminka jednoho z nich ČTK řekla, že dostal její syn zážitek k narozeninám. "U nás to není v rámci terapie, ale věřím, že některé děti to potřebují a určitě to může fungovat," uvedla klientka.

Ještě větší zájem pak mají lidé o procházky s průvodcem. "Jde o procházku po okolí nenáročným terénem s našimi lamáčky. Během ní je možné se s nimi vyfotit, také je nakrmit a pohladit si je," řekla Saladiaková. Vyvenčit alpaky podle ní přichází mnohem víc dospělých než rodin s dětmi. Zájem o takzvaný lamatrekking mají stovky lidí, na lamaterapie chodí desítky stálých klientů, jde většinou o děti se specifickým handicapem. "Máme také stovky dětí ze speciálních mateřských a základních škol a stacionářů, které využívají naši lamaterapii zdarma, a objevilo se u nás i desítky ukrajinských maminek a jejich dětí, kterým jsme také nabídli v rámci psychosociální pomoci lamaterapii zdarma," dodala Saladiaková.

Lamaterapie ani lamatreking nejsou v ČR příliš rozšířené. Do Mostu tak přijíždí lidé i z širokého okolí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist