https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mandlonovy-sad-v-benatkach-n.jiz.ma-dnes-pres-500-stromu-dal-se-rozrusta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mandloňový sad v Benátkách nad Jizerou má dnes přes 500 stromů, dál se rozrůstá

28.3.2023 00:30 (ČTK)
Plodem mandloně je peckovice, dozrává od srpna do října.
Plodem mandloně je peckovice, dozrává od srpna do října.
Mandloňový sad v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku, který město v roce 2017 založilo z první stovky darovaných stromů, dnes čítá přes 500 mandloní. Mezi stromy, které začaly na konci března jako jedny z prvních rozkvétat, město vybudovalo síť cest, v plánu má také retenční nádrž na dešťovou vodu. Počítá i s dalším rozšiřováním sadu, pozemek má čtyři hektary, osázeno je zatím 1,5 hektaru. ČTK to řekl starosta Karel Bendl (ODS).
 

"První stromy jsme dostali od našeho partnerského města Hustopeče a postupně vysazujeme další různých odrůd, každá kvete trochu jinou barvou a v trochu jiný čas," řekl Bendl. Kromě plánované nádrže na vodu, ze které se sad bude i zavlažovat, počítá s dalším využitím pro místní. Přibýt by mělo například místo na posezení a ohniště. Sad je propojený se sousedním domovem pro seniory. "Vidí na něj z oken, případně se tam můžou vydat na procházku s rodinou, pod sadem je krásná květnatá louka," doplnil starosta.

Plodem mandloně je peckovice, dozrává od srpna do října. Na povrchu se podobá scvrklé broskvi, využívá se její jádro, které je pod tvrdou skořápkou. "Možná i díky tomu, že je složité se k plodu dostat, nepozorujeme, že by to lidé třeba kradli," řekl Bendl. Na pálenici, kterou vyrábějí například v Hustopečích, podle něj zatím není plodů dost. "Ale jednou bychom vyloupané plody třeba mohli nabízet jako místní turistickou atrakci," doplnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist