https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medved-v-polsku-zranil-aktivistu-ktery-jej-prisel-chranit.zachranil-ho-kolega
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd v Polsku zranil aktivistu, který jej přišel chránit. Zachránil ho kolega

16.11.2023 10:33 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V pohoří Bieszczady (Bukovské vrchy) na jihovýchodě Polska o víkendu napadl medvěd ekologického aktivistu. Život muži zachránil kolega, který později v rozhovoru s novináři připustil, že oba dobrovolní ochránci přírody sami udělali chybu, která vedla k útoku šelmy, informoval web Onet.pl. Podle lesníků medvěd zaútočil, protože jej aktivisté usilující o vytvoření ochranné zóny v blízkosti medvědího brlohu vyrušili.
 

Šestapadesátiletého muže, kterému medvěd způsobil šrámy na hlavě, těle a končetinách a který se zotavuje v nemocnici ve městě Krosno, zachránil jeho kolega Lukasz Synowiecki. Podle zjištění polské policie útok šelmy vyvolal právě zraněný muž, který se příliš přiblížil k medvědímu doupěti. Evakuace zraněného trvala tři hodiny.

"Šli jsme do lesa, abychom ověřili, zda kácí stromy. Usilovali jsme o zastavení těžby dřeva, protože jsme věděli, že v okolí má doupě medvěd. Právě proto jsme úřady požádali o vytvoření zvláštní ochranné zóny se zákazem vstupu. Ale dopustili jsme se nedopatření a nepozornosti, když jsme se ocitli příliš blízko doupěte, což jsme neplánovali," řekl Synowiecki novinářům.

Aktivista připustil i dalších chybu: s kolegou se rozdělili a byli od sebe asi 100 metrů, když medvěd zaútočil. "Samotný útok jsem neviděl, jen jsem slyšel křik a ryk zvířete. Sám jsem začal křičet a utíkal jsem tím směrem, a v tu chvíli medvěd přerušil útok," vylíčil.

Problém byl ale v tom, že se medvěd vzápětí otočil a vydal směrem k Synowieckému. "Viděl jsem ho na zlomek vteřiny. Byl to silný jedinec," řekl aktivista, který v tu chvíli vzpomínal na rady, jak se ve střetu se šelmou zachovat: padnout na zem a stočit se do klubíčka. "Naštěstí to nebylo zapotřebí. Takové zvíře by zabilo bez námahy. Ale zjevně nás medvěd chtěl jen varovat, že jsme se ocitli příliš blízko jeho území. Utekl, když viděl, že lidí je víc," dodal.

"Plně jsme nedodrželi bezpečnostní pravidla. Oba se teď pomalu vzpamatováváme, ale to nic nemění na skutečnosti, že se cítíme špatně kvůli nastalé situaci, kdy jsme - ač s dobrými úmysly - narušili medvědův klid. Kdyby tam byla ochranná zóna, nestalo by se to," usoudil Synowiecki, podle kterého lesníci káceli stromy jen 60 metrů od medvědího doupěte. V celém regionu jsou podle něj jen dvě ochranné zóny pro medvědy. Synowiecki také podezírá zaměstnance státních lesů, že úmyslně nehlásí, kde všude se medvědí doupata nacházejí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

16.11.2023 12:00
Požadovali jsme po úřadech vytvoření zóny se zákazem vstupu kolem medvědího brlohu. Chyba se stala, když jsme do té zóny sami vstoupili.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.11.2023 12:35
Super😀
Odpovědět
MM

Martin Macek

16.11.2023 14:17 Reaguje na Hunter
Co přesně je na té situaci "super"?
Odpovědět
Hu

Hunter

16.11.2023 14:52 Reaguje na Martin Macek
To ze blbec dostal co zasloužil.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2023 17:29 Reaguje na Hunter
Já bych to nazval tak, že ochutnal vlastní meducínu.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.11.2023 17:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ochranáři a jejich mantra “když budete hodni na velké predátory budou oni hodni na vás” asi dostala trochu na prdel 😀🥹.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2023 20:02 Reaguje na Hunter
To Vám potvrdím. Když vloni běžel v televizi ten film o vlcích, který se snad jmenoval Vlci na hranici, tak tam chodil jeden užitečný idiot a pořád vykládal:" Hlavně buďte na ty vlky hodní."
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.11.2023 15:12
Je vidět, že si ochranáři dokáží zdůvodnit vše. "Kdyby tam byla ochranná zóna, nestalo by se to". Není spíš pravda, že " pokud by tam nelezli za účelem buzerace těžařů, nestalo by se to".
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

16.11.2023 15:21
Zkrátka, dva hloupí aktivisté šli do lesa, za účelem zkontrolovat těžební společnost, zda, a jak kácí les v blízkosti medvědího doupěte. A rozezlený medvěd jim dal najevo, že kácení mu nevadí a o přítomnost nemoudrých aktivistů v lese vůbec nestojí. Přeji oběma aktivním troubům, aby po této své životní zkušenosti s divokou šelmou přišli již k rozumu a nikoho (ani medvěda), již svým egem a případnými deviacemi neotravovali...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2023 17:38 Reaguje na Tonda Selektoda
Já bych to viděl tak, že už i těm medvědům vadí ti blbí ekoteroristi.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.11.2023 19:28
Jedu tam a medvědovi vezu velkou sklenici medu.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

16.11.2023 23:56 Reaguje na karel krasensky
:)
Odpovědět

David Šanc

16.11.2023 23:01
...bohužel daň za dětinskou eko - naivitu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.11.2023 23:11 Reaguje na David Šanc
Podle mě je ten medvěd mohl zdanit mnohem důkladněji.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.11.2023 09:01
I v řídce obydlené krajině Bieszczad, kde mají velké šelmy dost místa k životu, se jim do cesty pletou aktivisté zkoumající prosím co? To, že se
tam kácí stromy? Po staletí se v lesích kácí stromy a medvědi často zimují
i v hromadách klestí po těžbě. Ono najít vhodné místo k přezimování je
pro mnoho medvědů problém a dají zavděk i těm obrovským hromadám klestí.
Medvěd byl asi zvyklý na těžaře, ale na vlezlé aktivisty zkoumající jeho
brloh napadl. Není se mu co divit, když mu někdo leze málem až do ložnice.
To naše vlčí hlídky jsou jiní kabrňáci, když v tuhých mrazech hledají stopy
medvědů. Ti mají teprve znalosti o medvědech a o jejich zvycích. Pak jsou
na jaře v šoku, když se tam objeví medvěd o jehož zimování neměli potuchy.
Na Slovensku si loni našel medvěd k zimování hromadu klestí kousek od vsi
a to už problém je, protože dětem nelze vysvětlit, že se mají brlohu
obloukem vyhnout, ale dospělí "znalci" velkých šelem?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist