https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedice-vypustene-navzdory-protestum-v-pyrenejich-jsou-brezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědice vypuštěné navzdory protestům v Pyrenejích jsou březí

12.10.2018 01:15 | PRAHA (ČTK)
Proti vypuštění šelem, které mají pomoci udržet populaci medvěda hnědého na francouzsko-španělském pomezí, dlouhodobě protestují místní zemědělci.  Ilustrační snímek.
Proti vypuštění šelem, které mají pomoci udržet populaci medvěda hnědého na francouzsko-španělském pomezí, dlouhodobě protestují místní zemědělci. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obě medvědice původem ze Slovinska, které francouzské úřady vypustily v Pyrenejích do přírody, jsou březí. První transportovali do hor minulý čtvrtek a druhou minulý pátek, informovala agentura AFP. Proti vypuštění šelem, které mají pomoci udržet populaci medvěda hnědého na francouzsko-španělském pomezí, dlouhodobě protestují místní zemědělci. Obávají se totiž o svá hospodářská zvířata.
 

Akce vypuštění dvou medvědic do volné přírody Pyrenejí dnes skončila, oznámil zástupce místních úřadů Stéphane Pecate. Šestiletá Claverina, která váží 140 kilogramů, a o rok starší a deset kilogramů těžší Sorita se nyní pohybují v oblasti Béarn na jihozápadě Francie. Přesné místo ale ochranáři sdělit odmítají.

"Odborníci se domnívají, že obě samice jsou březí a že budou mít mladé pravděpodobně na počátku příštího roku. Jedna medvědice obyčejně porodí dvě mláďata," uvedl Marko Jonozovič ze slovinské lesní správy, který se na převozu medvědic do Francie podílel. Lublaň na projekt obnovy populace medvědů v Pyrenejích poskytla Paříži již celkem osm těchto šelem.

Medvědice byly v Pyrenejích vypuštěny navzdory tvrdému odporu místních zemědělců, kteří se obávají o svá stáda. "Ty medvědy vytlačíme, vyděsíme, přinutíme je utéct," řekl dnes novinářům jeden z těch, kteří proti projektu ministerstva životního prostředí protestovali.

Už ve středu večer zablokovali demonstranti příjezdové silnice, aby ochranářům ve vypuštění medvědice zabránili. Prohledávali i auta, o kterých se domnívali, že by mohla zvíře převážet. Obě šelmy byly nakonec na místo vypuštění transportovány vrtulníkem.

"Jsou tu lidé, kteří se domnívají, že mají právo blokovat silnice a zbraněmi vyhrožovat druhým, vyhrožovat mně," reagoval na protesty posledních dní ministr životního prostředí François de Rugy. "Takové chování je nepřijatelné," dodal.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, loni ale podle agentury AP jejich počet stoupl už na 43.

Francie odškodňuje zemědělce, jejichž hospodářská zvířata zabije medvěd. V roce 2017 takto vyplatila odškodnění za 798 zabitých zvířat a 25 zničených včelích úlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

12.10.2018 11:55
Přiznám se, že bych byl z vysazování medvědů taky trochu na rozpacích. Někdo je třeba rád, když mu méďa občas roztrhá ovci a když musí být pořád ve střehu, když si vyjde do lesa, ale pro mě se to nějak neslučuje s kulturní krajinou, na kterou jsme všude zvyklí. Uspořádání, kdy jsou medvědi jen někde a kdo je nechce potkávat tak tam prostě nejde, mi přišlo praktičtější :-)
Odpovědět
ig

12.10.2018 11:55
Přiznám se, že bych byl z vysazování medvědů taky trochu na rozpacích. Někdo je třeba rád, když mu méďa občas roztrhá ovci a když musí být pořád ve střehu, když si vyjde do lesa, ale pro mě se to nějak neslučuje s kulturní krajinou, na kterou jsme všude zvyklí. Uspořádání, kdy jsou medvědi jen někde a kdo je nechce potkávat tak tam prostě nejde, mi přišlo praktičtější :-)
Odpovědět
ig

12.10.2018 11:55 Reaguje na
pardon, nevím proč se mi to vložilo dvakrát
Odpovědět
mr

12.10.2018 12:22
Trochu mě zarazil ten nadpis. Chtěl jsem se autora zeptat, jak to ví, zda byly obě na ultrazvuku a podělily se s ním o tu radostnou událost. A pak se dovím, že, cit.:"Odborníci se domnívají ..." To už je o něčem jiném. Je totiž logické - jsou-li určitého vhodného věku a odchyceny byly v konci léta, tak vysoce pravděpodobně dojely s outěžkem. Ani bych se nedivil, kdyby na to konto v EU ještě někdo začal řešit otázku placení alimentů ...
Já osobně z medvědů v našich lesích hrůzu nemám. Jaksi podvědomě tuším nebezpečí jinde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist