https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-v-usa-zacinaji-aktivne-resit-dusledky-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města v USA začínají aktivně řešit důsledky klimatických změn

2.6.2021 01:21 | WASHINGTON (ČTK)
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v květnu zveřejnila výsledky pozorování, z nichž vyplývá, že vlny veder jsou v USA stále častější, požáry spalují stále více pozemků a území na východě a jihu USA čelí častějším záplavám.
Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v květnu zveřejnila výsledky pozorování, z nichž vyplývá, že vlny veder jsou v USA stále častější, požáry spalují stále více pozemků a území na východě a jihu USA čelí častějším záplavám.
Foto | Martin Adams / Unsplash
V USA přibývá měst, která zavádějí nové programy na zvládnutí extrémů vyvolaných klimatickými změnami. Jak napsala agentura Reuters, mnohde vytvořili nové funkce, například koordinátory pro problémy vyvolané vedrem, sezonními záplavami nebo požáry.
 

V Tucsonu najali do správy lesníka, v Miami jmenovali úředníka pro horko, v Los Angeles ředitele oddělení klimatické pohotovosti. Nějaký druh nového programu od roku 2019 vznikl ve 30 amerických městech včetně Phoenixu, Houstonu, Louisvillu, Nashvillu nebo Oaklandu.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v květnu zveřejnila výsledky pozorování, z nichž vyplývá, že vlny veder jsou v USA stále častější, požáry spalují stále více pozemků a území na východě a jihu USA čelí častějším záplavám. Zveřejnění těchto údajů několik let bránila minulá administrativa Donalda Trumpa.

Alice Hillová z newyorské rady pro zahraniční vztahy řekla, že nejvíc tyto změny dopadají na chudé oblasti a na místa obývaná menšinami. "Čelí většímu riziku, a je třeba je lépe chránit," řekla.

Některá města jako Los Angeles doufají, že to přiměje administrativu současného prezidenta Joea Bidena ke zvýšení financí. V lednu administrativa nařídila, aby 40 procent peněz z federálního programu obnovitelné energie směřovalo do dosud zanedbávaných regionů. Bidenův předchůdce Trump rizika spojená s klimatickou změnou bagatelizoval a USA za jeho vlády odstoupily od mezinárodní úmluvy, která má klimatické změny zpomalit. Biden se k dohodě vrátil a jeho vláda zavádí programy na ochranu klimatu. Chce zjistit, která místa v USA jsou nejohroženější a potřebují federální pomoc.

Ve floridském okrese Miami-Dade vznikla letos nová funkce šéfa oddělení pro vlny horkého počasí. Loni panovaly v Miami 41 dní teploty nad 40 stupňů Celsia a letos se oblast připravuje na ještě větší vedro. Starostka Daniella Levinová Cavaová řekla, že je třeba se zaměřit na strategii zvládání veder s ohledem na občany s nízkými příjmy a na příslušníky menšin, kteří mají menší možnosti se se situací sami vypořádat. Úřad, který dočasně vede Jane Gilbertová, se zaměří na nejohroženější lidi, což jsou děti, senioři a chronicky nemocní. Bude řešit podmínky zaměstnanců pracujících venku a vytvoří klimatizovaná komunitní střediska, kam se budou moci lidé uchýlit za veder nebo při bouřích.

Úřad klimatické pohotovosti v Los Angeles chce zajistit, aby se do všech míst dostaly sazenice stromů, které přispějí k ochlazování, aby na autobusových zastávkách byla stinná místa a aby začala obnova znečištěných oblastí. Úřad má pro příští fiskální rok k dispozici 1,1 milionu dolarů (23 milionů korun). V Los Angeles mají do roku 2050 jezdit jenom auta s nulovými emisemi a do roku 2035 má město mít k dispozici jenom elektřinu získanou z obnovitelných zdrojů.

Tucson patří k americkým městům s nejvyššími teplotami. Najal poradce na klimatickou změnu a lesnictví, který má zajistit, aby do roku 2030 bylo v okolí tohoto arizonského města vysazeno milion stromů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

2.6.2021 08:40
I u nás se aktivně připravujeme. Betonujeme a dláždíme jako o závod, abychom si vedro víc užili.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.6.2021 17:03
To jako, aby pršelo víc,nebo míň?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist