https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-lovosice-dostalo-pokutu-120.000-kc-za-nelegalni-odber-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Lovosice dostalo pokutu 120.000 Kč za nelegální odběr vody

11.9.2019 00:08 | LOVOSICE (ČTK)
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili Lovosicím pokutu 126.510 korun. / Ilustrační foto
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili Lovosicím pokutu 126.510 korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili Lovosicím pokutu 126.510 korun. Město nelegálně odebralo 8434 metrů krychlových podzemní vody. Město Lovosice se proti pokutě neodvolalo, sankce je pravomocná. Včera to řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.
 

Lovosice odebíraly vodu z jednoho vrtu a dvou studen. U prvního vrtu, ze kterého byl zavlažován fotbalový stadion, město od května do října 2018 překračovalo povolené měsíční odběry vod. "Povolený limit pro maximální měsíční odběr byl 120 metrů krychlových. Například v červnu město tuto hodnotu překročilo více než čtrnáctinásobně. Celkem z tohoto vrtu nelegálně odebralo 7280 metrů krychlových podzemní vody," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Pavel Grund.

Z jedné vrtané studny, z níž město zavlažovalo antukové hřiště a tenisové kurty, odebralo loni od května do srpna 1001 metrů krychlových vody nad limit. Z další studny, kterou používalo k zavlažování zeleně, bylo v srpnu odebráno 53 metrů krychlových nad limit.

Teploty na jaře a v létě 2018 byly vysoké a zároveň málo pršelo. Podle radnice bylo nutné zajistit bezproblémový chod všech sportovišť a zabezpečit neporušenost travnatých ploch a veškeré parkové zeleně, která slouží k odpočinku obyvatel Lovosic. "Po ukončení sezóny, kdy byla provedena kontrola odběrů a bylo zjištěno nedodržení stanovených limitů pro odběr podzemních vod, byly zahájeny kroky k nápravě," uvedl ve vyjádření zaslaném novináři starosta Milan Dian (ANO).

Na základě hydrogeologického posudku připravilo město žádost o zvýšení limitů pro jednotlivá odběrná místa. Radnice také podle starosty proškolila pracovníky provozu ohledně dodržování stanovených hodnot čerpání podzemních vod podle platného povolení.

Inspektoři přihlédli k tomu, že nadlimitní odběry vznikly kvůli zajištění sportovních aktivit. ČIŽP uložila nejnižší možnou pokutu 15 korun za metr krychlový. "Je ale třeba zdůraznit, že povolením stanovené limity je potřeba dodržovat, protože chrání zdroje vody před jejich přečerpáním. To je hlavně v této době, kdy řadu míst v Česku trápí hydrologické sucho, velmi důležité," uvedl Grund. Město začalo ihned činit kroky k získání nových vodoprávních povolení, uvedla v tiskové zprávě inspekce životního prostředí.

ČIŽP jako orgán, který dohlíží na respektováním právních předpisů souvisejících s životním prostředí, funguje od roku 1991.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

11.9.2019 17:14
Já jsem stále malý a hloupý kluk, který nechápe spoustu věcí na světě.
Může mi někdo povolaný vysvětlit, jak může MĚSTO dostat pokutu? To o tom odběru vody rozhodlo MĚSTO? Nikde nikdo, kdo to vymyslel, udělal, podepsal, povolil? Nikdo konkrétní, kdo nese vinu za to rozhodnutí? Někdo, kdo to měl hlídat, a očividně to nehlídal? Fakt to udělalo MĚSTO? XD
Proč nedostanou trest konkrétní lidé? Proč se chyby/zločiny konkrétních lidí označí za "zločin města" a platí se to z peněz všech? Něco jako kolektivní vina, jo? Já měl za to, že to už neexistuje, že to bylo potlačeno zdravým rozumem a duchovním vývojem lidstva.

Navíc, ten kokot, co tohle vymyslel a "vydal rozkazy" by dnes měl být fakt veřejně profackován. Protože dnes, v naší vyprahlé zemi, odebrat čtrnáctinásobně víc vody z vrtu než je povoleno, na zalévání fotbalového stadionu, je projev nebetyčné debility a vyložený zločin proti přírodě a společnosti.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.9.2019 11:44 Reaguje na Anyr
Jen ta Vaše první věta stojí za zaznamenání.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

12.9.2019 09:26
Je dobře že ČIŽP koná.byly překročeny limity odběru vody a pokuta je na místě. Jen by mě zajímalo jak moc narušily tímto odběrem spodní vody když se oba objekty se studánky nacházejí v bezprostřední blízkosti řeky Labe.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

12.9.2019 11:42
To je pokrytecké tvrzení "ČIŽP chrání zdroje vody," když jim nyní povolili navýšení limitů, to bylo jen administrativní pochybení.

Celý systém ochrany vod nechrání podzemní zdroje vod, je to jen správa poplatku za odběr vod.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist