https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-ve-francii-primelo-zavod-coca-coly-aby-prestal-cerpat-podzemni-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město ve Francii přimělo závod Coca-Coly, aby přestal čerpat podzemní vodu

27.4.2023 17:44 | PAŘÍŽ (ČTK)
Na jeden litr vyrobeného nápoje závod spotřebuje asi 1,27 litru vody, píše BFM TV.
Na jeden litr vyrobeného nápoje závod spotřebuje asi 1,27 litru vody, píše BFM TV.
Francouzská obec Grigny poblíž Paříže přiměla místní závod společnosti Coca-Cola, aby přestal čerpat podzemní vodu. Chce tak přispět k zachování cenného přírodního zdroje, řekl agentuře AFP starosta obce Philippe Rio. Závod se teď stejně jako ostatní obyvatelé připojí na vodovodní řad, kterým teče vyčištěná voda z řeky Seiny.
 

Závod Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) na výrobu sycených nápojů je v Grigny od roku 1986. Aktuálně zaměstnává 266 lidí a z jeho výrobních linek sjíždějí lahve a plechovky Coca-Coly, Spritu a Fanty. Firma pro jejich výrobu ročně spotřebuje zhruba 780 000 metrů krychlových podzemních vod. Podobnou spotřebu má město s 15 000 obyvateli, v Grigny jich žije asi dvakrát tolik, píše Le Parisien. Na jeden litr vyrobeného nápoje závod spotřebuje asi 1,27 litru vody, píše BFM TV.

Město a firma již uzavřely dohodu o principu dalšího fungování, teď hledají technické řešení. Obec podle svého komunistického starosty nemá obtíže s nedostatkem vody, ale "jde o princip". "Vodní zdroje je potřeba chránit, protože nevíme, co nás v budoucnu čeká," uvedl Rio.

Město také požaduje, aby firma za odebranou vodu platila 3,5 eura (82 korun) za metr krychlový, což je cena běžná pro průmyslové podniky v okolí Paříže, píše BFM TV. Závod je na pozemku patřícímu CCEP, a tak má ze zákona právo používat podzemní vody pod ním. Podle rozhodnutí tamních úřadů z roku 2012 má právo čerpat až 1,2 milionu metrů krychlových vody ročně, tedy téměř dvakrát tolik, než je aktuální spotřeba.

Firma v prohlášení uvedla, že v závodě již přijala úsporná opatření a investovala, čímž snížila svou roční spotřebu vody o více než 50.000 metrů krychlových.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.4.2023 18:53
A jak to má Coca-cola s vodou v ČR, no ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist