https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-vsetin-buduje-v-semetinskem-arboretu-soustavu-tunek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Vsetín buduje v semetínském arboretu soustavu tůněk

21.1.2023 01:12 | VSETÍN (ČTK)
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Město Vsetín buduje soustavu tůněk v semetínském arboretu. Vodní prvek bude po loni otevřeném přístřešku a nedávno dokončeném výukovém včelíně dalším zatraktivněním arboreta, sdělila ČTK mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Tůňky budou zadržovat vodu v krajině.
 

"Práce na terénních úpravách v arboretu by měly být dokončeny v nejbližších týdnech v závislosti na klimatických podmínkách. Povrchová voda ze svahu, na němž jsou vysázeny stovky dřevin, bude odvedena soustavou tří tůní a mokřadů do dolní části arboreta. Tůně obklopí kamenné zídky, potůček mezi nimi bude místy vyložen plochými kameny. Přes vodu povedou tři přechody, v jejichž blízkosti budou umístěny solitéry větších kamenů," uvedla mluvčí.

Projekt podpořila evropská dotace, partnerem je slovenské město Púchov. Kromě stavebních úprav v arboretu je součástí projektu také pořízení cedulek k rostlinám a stromům i publikace o fauně a flóře semetínského arboreta a parku v Púchově.

Rozpočet projektu je 1,53 milionu korun, dotace z evropských fondů by měla pokrýt asi polovinu nákladů. "Spoluúčast města činí 15 procent, zbytek doplatí ze svých prostředků Městské lesy Vsetín, které arboretum provozují," uvedla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

21.1.2023 18:47
Jen tak dál
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist