https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestska-firma-bruntalu-dostala-pokutu-za-zniceni-hnizd-roryse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městská firma Bruntálu dostala pokutu za zničení hnízd rorýse

4.9.2019 00:22 (ČTK)
Městská firma Hospodářská správa města Bruntál a dvě stavební firmy dostaly pokuty dohromady za 250.000 korun za zničení hnízd chráněného rorýse obecného.
Městská firma Hospodářská správa města Bruntál a dvě stavební firmy dostaly pokuty dohromady za 250.000 korun za zničení hnízd chráněného rorýse obecného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Městská firma Hospodářská správa města Bruntál a dvě stavební firmy dostaly pokuty dohromady za 250.000 korun za zničení hnízd chráněného rorýse obecného. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se to stalo při zateplování budov. Včera to řekla mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

"Uvedené firmy letos v březnu montážní pěnou znepřístupnily podstřešní ventilační otvory na budovách, které zateplovaly, a následně tyto otvory trvale překryly izolační hmotou a fasádou. Tím škodlivě zasáhly do přirozeného vývoje rorýse a porušily tak zákon o ochraně přírody a krajiny," uvedla. Dodala, že městská organizace dostala pokutu 200.000 korun a stavební firmy pak 40.000 a 10.000 korun.

Zateplování bytových domů mělo začít do 31. března 2018, tedy v době, kdy ještě práci nehnízdí. "Firmy ale zahájily práce až v dubnu, aniž by otvory vhodné ke hnízdění rorýse překryly," řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.9.2019 06:03
To bylo bruntální.
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.9.2019 07:36
U nás taky zateplovali a muselo se čekat až pár rorýsů vyvede mladé a potom se mohlo zase pokračovat.Chudáci občané kteří měli byty obklopeny lešením a částečně zakrytá okna.Hlavně,že se vyhovělo ochráncům.Nevím kdo by měl mít přednost,zdali pár ptáků a nebo lidé.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.9.2019 08:12 Reaguje na Václav Kain
Jako by se to zateplování dělalo každý rok... ta chvilka s lešením navíc nikoho nezabije.. navíc to ta firma špatně naplánovala, kdyby se to naplánovalo správně, tak se nemuselo přerušovat (myslím ten vámi uváděný příklad)... tak tichučko.. lidé ničí krajinu a život v ní každý den obrovkou měrou a tak jsou tyto komentáře dost mimo mísu.. lidská arogance nezná mezí.....
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.9.2019 11:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak naschvál.Kdy se může začít se zateplováním?Po skončení zimy tedy na jaře.Kdy zahnízďují rorýsi a kdy vyvádějí mladé? Tak to byste měl poradit firmám kdy mají začít.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.9.2019 12:39 Reaguje na Václav Kain
Přísně tažný druh. Zimuje v Africe, jižně od rovníku; do střední Evropy se začíná vracet v dubnu. Na území ČR přilétá koncem dubna a v květnu, do zimovišť odlétá od konce července do září.

Myslíte si, že v roce zbývá málo času? Většina firem toto zvládá....

Odpovědět
LB

Lukas B.

4.9.2019 12:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
hm, ve článku jsou zřejmě poněkud popletené měsíce, tedy, březen je psán tam, kdy už byl březen dávno pryč.
naplánuje-li se zateplení, je dobrým zvykem v předstihu ve vhodnou roční dobu z lana ucpat otvory, aby se neobsadily. je to proti nákladům na odložení stavby nebo její konzervaci pár korun.

samozřejmě to chce se nejdříve zamyslet, jestli tam bydlívají rorejsi nebo netopejři, a podle toho tu roční dobu vybírat.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

4.9.2019 09:44 Reaguje na Václav Kain
"Chudáci" lidé, určitě tím lešením strašlivě trpěli, daleko víc, než by trpěla zazděná ptáčata, umírající hladem.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

4.9.2019 09:49
Ve zmíněných firmách se možná ještě teď smějí, jak lacino je to vyšlo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.9.2019 12:35 Reaguje na Josef Mozek
Taky si myslím..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist