https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteorologove-zacali-poskytovat-historicke-zaznamy-zdarma-informuje-cesky-rozhlas
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteorologové začali poskytovat historické záznamy zdarma, informuje Český rozhlas

26.3.2020 10:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Data od hydrometeorologického ústavu už budou bez faktur. Ilustrační snímek.
Data od hydrometeorologického ústavu už budou bez faktur. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
V roce 2015 se datový novinář serveru iRozhlas.cz Jan Cibulka obrátil na soud s žalobou, ve které napadl dosavadní praxi Českého hydrometeorologického ústavu. Ten zájemcům o data ze svých měření informace poskytoval, ale za úplatu. Dnes iRozhlas.cz informuje, že Český hydrometeorologický ústav začal veřejnosti poskytovat informace naměřené na jednotlivých meteorologických stanicích zdarma. Ústav svůj přístup změnil po rozsudku Nejvyššího správního soudu.
 

Jak uvádí iRozhlas, Ministerstvo životního prostředí jako zřizovatel ústavu dlouholetou praxi zdůvodňovalo financováním ústavu: meteorologové si na sebe zčásti museli vydělávat. Soudci nově nařídili, že nově musí hydrometeorologický ústav žádosti o historická data vyřizovat v režimu zákona o právu na informace o životním prostředí. Ministerstvo posléze celý případ vrátilo zpět ústavu, který nyní požadovaná historická data Cibulkovi poskytl.

Ministerstvo životního prostředí nyní chystá nový zákon o zabezpečení hydrometeorologické služby, který s poskytováním naměřených dat veřejnosti přímo počítá, v budoucnu tak odpadne nutnost posílat ústavu formální žádost.

Více informací na iRozhlas.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

26.3.2020 14:29
Dobrá zpráva.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.3.2020 12:20 Reaguje na
Taky si myslím. ČHMÚ je placený z našich daní a veškeré informace získané díky veřejným financím patří těm, co se na to složili.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

27.3.2020 12:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
ČÁSTEČNĚ placený z daní...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist