https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexiko-celi-kritice-ze-nedela-dost-pro-zachranu-svinuch-kalifornskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexiko čelí kritice, že nedělá dost pro záchranu sviňuch kalifornských

5.3.2023 01:56 (ČTK)
V Kalifornském zálivu podle odhadů žije posledních osm exemplářů sviňuchy kalifornské.
V Kalifornském zálivu podle odhadů žije posledních osm exemplářů sviňuchy kalifornské.
Licence | Volné dílo (public domain)
Mexiko čelí kritice, že nedělá dost pro záchranu sviňuchy kalifornské, která je kriticky ohroženým druhem. Tento týden mexická vláda předložila nový plán na ochranu tohoto kytovce, který se vyskytuje pouze v Kalifornském zálivu. Ekologové vládě vyčítají, že nezavedla finanční pobídky pro citlivější způsoby rybaření v oblasti. V případě, že by snahy o záchranu sviňuch kalifornských selhaly, hrozí Mexiku obchodní sankce, píše agentura AP.
 

V Kalifornském zálivu podle odhadů žije posledních osm exemplářů sviňuchy kalifornské. V oblasti působí mexické námořnictvo a také ekologická organizace Sea Shepherd ve snaze odehnat rybáře od míst, kde se sviňuchy kalifornské vyskytují, a ničit tenatové rybářské sítě, které často stojí za úhynem těchto kytovců.

Ekologové však kritizují vládu prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, že neposkytla peníze na kompenzace pro rybáře, aby lovili v jiných oblastech než v těch, kde se vyskytují ohrožení kytovci, a využívali šetrnější způsoby rybaření.

Vláda tento týden předložila nový plán ochrany sviňuch kalifornských orgánu, který spravuje mezinárodní úmluvu na ochranu ohrožených druhů CITES. Orgán odmítl předchozí znění dokumentu. V novém textu je vyznačena mezi prioritami podpora "alternativním způsobům rybaření". V případě nedostatečné snahy o záchranu ohroženého druhu je možné navrhnout proti Mexiku i obchodní sankce.

"Je zapotřebí méně plánů a byrokracie a více konkrétních akcí v prostředí, kde žijí sviňuchy," tvrdí ekolog a představitel mexického Střediska pro biologickou rozmanitost Alejandro Olivera. Ekologové už mnoho let působí v Kalifornském zálivu, aby zabránili rybaření za použití tenatových sítí, které jsou v oblasti zakázané od roku 2017. Tyto sítě rybáři používají hlavně pro lov smuh MacDonaldových, jejichž měchýře jsou velmi vyhledávané na trzích v Číně a Asii.

Podle vlády za nelegálním lovem smuh McDonaldových stojí kriminální organizace a v roce 2020 byl zatčen její domnělý šéf a místní rybář Sunshine Rodríguez. Toho však v únoru soud zbavil viny kvůli nedostatku důkazů. Muž, který strávil ve vazbě dva roky, vládě vzkázal, ať s ním nepočítá při jednání s místními rybáři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist