https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-kyrgyzstanem-a-tadzikistanem-vypukl-pohranicni-konflikt-o-vodu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem vypukl pohraniční konflikt o vodu Aktualizováno

29.4.2021 18:28 | BIŠKEK (ČTK)
Ve sporu jde o ovládnutí vodní nádrže na řece Isfara. Na vodní rezervoár si totiž dělají nárok obě strany.
Ve sporu jde o ovládnutí vodní nádrže na řece Isfara. Na vodní rezervoár si totiž dělají nárok obě strany.
Nejméně šest mrtvých a desítky zraněných si vyžádal konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem, který vypukl o vodní zdroj na hranicích. Místní média informovala o střelbě z ručních zbraní i minometů. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti, napsaly dnes zahraniční tiskové agentury.
 
O obnovení pohraničního konfliktu dnes večer informovala kyrgyzská policie. "Okolo jedné hodiny (místního času, 21:00 SELČ) se situace ... v provincii Batken znovu vyostřila ... Pohraniční stráže obou zemí se vzájemně intenzivně ostřelují," sdělila agentuře Interfax mluvčí jihokyrgyzské provincie, s tím, že místní obyvatelé byli evakuováni. Několik domů a dalších objektů podle ní zachvátil požár.

"Situace na kyrgyzsko-tádžické hranici se vymkla kontrole. Přestřelka pokračuje," popsal už dříve agentuře Interfax Marufchan Tulajev, vicegubernátor přilehlé oblasti Kyrgyzstánu. Kyrgyzský portál Kaktus zveřejnil záběry, na kterých nějaký muž křičí: "Vypukla válka." Video provází střelba z automatických zbraní.

Podle středoasijského zpravodajského serveru Fergana se oba státy vzájemně viní z rozpoutání konfliktu mezi jejich pohraničníky. Ve sporu jde o ovládnutí vodní nádrže na řece Isfara. Na vodní rezervoár si totiž dělají nárok obě strany.

Konflikt podle Fergany začal ve středu hádkou o kameru, kterou Tádžici namontovali na sloup elektrického osvětlení. Nejprve létala slova, pak kameny a nakonec kulky, napsal server. Podle tádžických médií začali střílet kyrgyzští vojáci, podle těch kyrgyzských palbu zahájili tádžičtí pohraničníci.

Střety se později rozšířily i na stanoviště pohraničních hlídek. Kyrgyžští pohraničníci obvinili tádžické vojáky z ostřelování svých kontrolních stanovišť a v odvetě prý obsadili jedno tádžické stanoviště.

Tádžikistán hlásí tři mrtvé a 31 raněných na své straně, napsala agentura Ria Novosti s tím, že zranění utrpěl i místní starosta. Kyrgyzské ministerstvo zdravotnictví podle agentury AFP oznámilo nejméně tři mrtvé a 48 zraněných. Jednou z obětí se stalo dítě narozené v roce 2008, které zemřelo při převozu do nemocnice, uvedl úřad.

Ministři zahraničí obou zemí později podle agentury Reuters prohlásili, že se dohodli na příměří a stažení vojáků z oblasti. Konflikt chtějí vyřešit diplomatickou cestou. Kyrgyzský prezident Sadyr Žaparov před tím oznámil, že o situaci na hranici dnes mimořádně jednala vláda a zřídila pracovní skupinu, která má konflikt urovnat.

Hranice mezi oběma středoasijskými státy je dlouhodobě neklidná a přestřelky nejsou neobvyklé. Od sovětských dob totiž není přesně vymezená a na mnoha místech prochází obtížně dostupným terénem. Kromě hraničních incidentů občas propukají spory o vodu a půdu mezi kyrgyzskými pěstiteli bavlny a tádžickými pastevci dobytka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

29.4.2021 19:43
Nutno přiznat, že ta přestřelka měla kvalitní "tempo". Válka z toho však nebude.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.4.2021 19:54
Všechno je proměnlivé.
Nám do hlavy vtloukali, že SSSR je jediným mnohonárodnostním státem na světě ,kde v klidu a míru žije více než 120 národností.

Arménie-Ázerbajdžán, čečenská válka,Moldávie-Podněstří , Ukrajina ,Gruzie -Abcházie , Kyrgyzstán-Tadžikistán ...

To, aby gosudar Putin měl nervy jak z provazu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 20:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Gosudar Putin to má totálně na háku, vypráskali ho odtamtud už dávno. Když měl podržet Armény, podrazil jim nohy zezadu, prostě jak dycky. Na něho spolíhat může jen sebevrah (a Zemen s Drmolou).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 20:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pax romanum byl proti ruskému míru učiněným rájem...
Odpovědět
sv

29.4.2021 21:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Puťka za protahujícími se nebo novými konflikty (viz Ukrajina neb Gruzie) na území bývalého russovětska sám stojí. Případně naopak svou neschopností a poseroutkovstvím zavinil, že rusácký spojenec utrpěl porážku. VIz Arménie.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.4.2021 21:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na Gruzii, Ukrajině i Moldávii má velký vliv právě Putin a jeho režim, který za každou cenu nechce dovolit, aby se tyto země dostali do západních struktur. Gruzie i přesto směřuje směr NATO a stejný osud do budoucna bude čekat i Ukrajinu (a nebo se z ní stane takový evropský Taiwan). A nikdo se jim nemůže divit.
Odpovědět
MG

Milan G

30.4.2021 12:45 Reaguje na Slovan
Můžete nám osvětlit na základě kterých indicií se domníváte, že Gruzie i Ukrajina se stanou členy NATO?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2021 13:27 Reaguje na Milan G
Protože to samy chtějí a ví, že Rusko NIKDY nenapadne členskou zemi NATO.

Důkaz: před pár lety Putin vedl podobné řeči jak před napadení Ukrajiny a shromažďoval vojáky na Severu, Baltici zoufale volali o pomoc a protože jsou v NATO, Obama tam poslal demonstrativně rotu kyrysarů (honvédů?, pandurů? či čeho) a Puťka stáhl ocásek a je tam klid.
My poslali gripeny a jiný státy taky pomohly, na Rusa se musí silou, dohody nedodržuje zásadně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2021 20:07
A kdy se do toho vloží babišistán???
Brzy, ale na které straně?? Přece na ruské.....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.4.2021 13:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně zase doma z ústavu, že ano?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist