https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-projekt-vedcu-zkouma-opylovani-rostlin-v-milovicke-rezervaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezinárodní projekt vědců zkoumá opylování rostlin v milovické rezervaci

31.5.2021 18:13 | MILOVICE (ČTK)
Jedním ze zkoumaných druhů rostlin je i ohrožený hořec křížatý, který je jedním z vlajkových druhů milovické pastevní rezervace. Hořec je jedinou rostlinou, na které se mohou vyvíjet housenky kriticky ohroženého motýla modráska hořcového,
Jedním ze zkoumaných druhů rostlin je i ohrožený hořec křížatý, který je jedním z vlajkových druhů milovické pastevní rezervace. Hořec je jedinou rostlinou, na které se mohou vyvíjet housenky kriticky ohroženého motýla modráska hořcového,
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Mezinárodní projekt vědců zkoumá opylování rostlin v milovické rezervaci na Nymbursku. Data poslouží mimo jiné ke studiu jejich rozmnožovacích strategií a také k ochraně vzácných druhů, uvedla ochranářská společnost Česká krajina.
 

V rezervaci pracuje mezinárodní tým. "Pomocí videokamer studujeme návštěvníky květů jednotlivých druhů rostlin ve společenstvu. Kromě toho pomocí genetických analýz pylu odhalíme spektrum rostlin opylovaných jednotlivými druhy hmyzu. Kombinací těchto dat zrekonstruujeme síť interakcí v ekosystému, což nám později poslouží k podrobnému studiu geografických trendů v opylovacích sítích napříč dvěma kontinenty," uvedl Robert Tropek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který spolu se svým kolegou Štěpánem Janečkem projekt vede.

Zapojili se do něj též studenti a vědci z Nizozemska, Řecka, Ekvádoru a dalších zemí. Opylování budou zkoumat v ČR, Řecku, Norsku, Keni, Tanzanii a v Jihoafrické republice.

"Jedním ze zkoumaných druhů rostlin je i ohrožený hořec křížatý, který je jedním z vlajkových druhů milovické pastevní rezervace. Hořec je jedinou rostlinou, na které se mohou vyvíjet housenky kriticky ohroženého motýla modráska hořcového, který je navíc závislý na lučních mravencích. Výzkum týmu Roberta Tropka by měl odhalit, které další druhy hmyzu jsou součástí životního příběhu hořce v roli opylovačů zajišťujících jeho rozmnožování," doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. Výzkum v milovické rezervaci potrvá do příštího týdne, vědci se sem vrátí ještě v létě.

V lednu 2015 byli do bývalého vojenského prostoru Milovice vypuštěni divocí koně. Od té doby se jim, ale i zubrům a zpětně šlechtěným praturům, daří uzdravovat krajinu a zachraňovat v těchto místech před vymizením řadu ohrožených živočichů a rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist