https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-soud-zrusil-emisni-vyjimku-pro-elektrarnu-ve-chvaleticich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zrušil emisní výjimku pro elektrárnu ve Chvaleticích

23.1.2023 10:06 | CHVALETICE (ČTK)
Tepelná elektrárna Chvaletice
Tepelná elektrárna Chvaletice
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila na konci prosince rozhodnutí ministerstva životního prostředí o výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích. O rozsudku informovala na svém facebookovém profilu skupina Sev.en, do níž elektrárna patří. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešním vydání.
 

"Nicméně stále věříme, že zdravý rozum nakonec zvítězí a výrobu nebudeme muset žádným způsobem omezovat," uvedla elektrárna.

Elektrárna vypouští více emisí, než dovolují nové evropské emisní limity, takzvané Závěry o BAT, které vstoupily v účinnost 18. srpna 2021. Žádost o výjimku z limitů pro rtuť a oxidy dusíku podala elektrárna na konci roku 2018, ale stále ji mimo jiné i kvůli odporu ekologických organizací nemá. Případné omezení provozu chvaletické elektrárny přijde až ve chvíli, kdy krajský úřad v Pardubicích platné limity promítne do integrovaného povolení, jakéhosi technického průkazu elektrárny.

V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka krajského soudu v Olomouci ji však zrušila. Nejvyšší správní soud (NSS) vloni v květnu vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí a vrátil spor k novému projednání. Poté krajský soud přiznal žalobě Hnutí Duha a Frank Bold Society odkladný účinek a následovala ústavní stížnost elektrárny. Po jejím odmítnutí se krajský soud musel problematikou znovu věcně zabývat.

Soudci dospěli k názoru, že úřady při rozhodování o emisní výjimce byly k elektrárně velmi vstřícné. O nových pravidlech bylo rozhodnuto už v roce 2017, přesto úřady v roce 2021 elektrárně uložily, aby teprve v roce 2026 předložila zprávu o analýze trhu, výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT ve vztahu k emisím oxidů dusíku. Soudci v rozsudku uvedli, že stanovení klíčového opatření v podobě povinnosti k analýze trhu a výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT až na pátý rok z šestileté výjimky se jeví až absurdním. Krajský soud v minulosti uvedl, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

23.1.2023 10:40
No a teď by nám měli kazišuci z Hnutí Duha a Frank Bold Society povědět, kde se bude vyrábět tak zoufale potřebná elektřina.

(Ale přihrávají tyhle spolky Rusům docela pěkně, že?)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.1.2023 11:26 Reaguje na Viktor Šedivý
1*
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

23.1.2023 14:07
Závislost na elekt. enerigii je svině a EU kvičí jako její obyvatelé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2023 08:09
Za ty gigantické loňské příjmy za předražený proud si mají pořídit technologii, i když zaplatí něco za vindfall.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.1.2023 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, prosím o zdroj informací o zisku za prodej elektřiny.
Tušíte alespoň řádově, kolik nové technologie DeNOx a DeHg stojí pro 4 bloky a za jaké období je reálné toto zrealizovat?
A to vše v zcela nejistém prostředí evropské energetiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.1.2023 11:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ostatní to pořizovali v době, kdy cena byla 50 - 80 eur, prakticky celý loňský rok byla přes 200 a ve špičce přímo 1000 eur, dnes 180 - 260.
ČEZ na tom vytěžil 30 miliard už v pololetí.
A teď tu vyplkněte, kolik tento špinavý uhlák loni vydělal.
Odpovědět
EN

Emil Novák

24.1.2023 13:49 Reaguje na Pavel Hanzl
To "vyplnkněte" vy, Hanzle, když tvrdíte že ty příjmy jsou "gigantické". Vy samozřejmě nemáte nejmenší tušení, jaké ty příjmy ve skutečnosti jsou, protože nevíte a ani nemůžete vědět, kolik elektřiny za jakou cenu ta elektrárna prodala, ale pindat nesmysly vám to pochopitelně nijak zabránit nemůže, jako nic na světě.
Mimochodem tahle elektrárna není zdaleka jediná, kdo tu výjimku dostal, protože technologie zachytávání rtuti je teprve v plenkách.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.1.2023 18:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže nic nevíte, pouze se domníváte, ale stejně vám to nezabrání jsem tuto dojmologii uvádět.

Dále Chvaletice teprve v roce 2019 dokončili obnovu všech bloků po několika letech a zejména přes úpadek firmy KP RIA.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

24.1.2023 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
A co má co dělat ČEZ s Chvaleticemi vy mysliteli?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.1.2023 14:20 Reaguje na Daniel Višňovský
Nic. Jen to, že oba vyrábí a prodávají elektřinu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

26.1.2023 21:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě jednou, a polopaticky: Co má ČEZ společného s Elektrárnou Chvaletice vy Hejplutlére? Ještě řekněte, že nemáte s Putinem nic společného, když máte oba dvě nohy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist