https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/microsoft-uvazuje-o-umisteni-serverovych-center-na-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře

2.2.2016 09:33 | AMSTERODAM (ČTK)
Prvotní nápad umístit serverová centra na moře vzešel od Seana Jamese, který v minulosti pracoval pro americké námořnictvo a nyní je specialistou Microsoftu na datová střediska
Prvotní nápad umístit serverová centra na moře vzešel od Seana Jamese, který v minulosti pracoval pro americké námořnictvo a nyní je specialistou Microsoftu na datová střediska
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americký softwarový gigant Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře. Podmořské datacentrum by prý mohlo mimo jiné využívat energie přílivu a odlivu. Nižší teploty pod mořskou hladinou by pak zajišťovaly automatické chlazení. O projektu s názvem Project Natick firma informovala v pondělí na svém oficiálním internetovém blogu.
 

"Jít na vodu by mohlo vyřešit řadu problémů tím, že by se získal nový zdroj energie, enormně snížily náklady na chlazení, snížila vzdálenost mezi propojeným obyvatelstvem a usnadnila a urychlila vytváření datových center," uvedla podle agentury AFP skupina, která upozorňuje, že polovina světové populace žije ve vzdálenosti do 200 kilometrů od pobřeží.

Nepřetržitý provoz serveroven umožňuje fungování celé řady internetových služeb, od sdílení videí po využívání elektronické pošty či sociálních sítí. Teplo produkované technickými zařízeními v datovém centru odpovídá množství tepla, jaké by vydaly stovky nebo tisíce počítačů, napsala AFP.

Prvotní nápad umístit serverová centra na moře vzešel od Seana Jamese, který v minulosti pracoval pro americké námořnictvo a nyní je specialistou Microsoftu na datová střediska.

Microsoft nyní zkoumá proveditelnost projektu. Firma loni provedla první test v Tichém oceánu, do kterého na tři měsíce ponořila sedmnáctitunový kontejner s malým datovým centrem. Fungování prototypu firma sledovala na dálku pomocí kamer a snímačů. Jednou za měsíc kontroloval situaci na místě potápěč. Microsoft tvrdí, že takto sledovaný prototyp fungoval dobře, a to i během přechodu malé vlny cunami. Na kontejner se prý rychle adaptovali i mořští živočichové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist