https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mikrobialni-zoo-v-metru-vedci-zkoumali-jake-bakterie-s-nami-cestuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mikrobiální zoo v metru: Vědci zkoumali, jaké bakterie s námi cestují

7.8.2018 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Unikátní kultury se mísí, jak pasažéři přestupující mezi linkami. / Ilustrační foto
Unikátní kultury se mísí, jak pasažéři přestupující mezi linkami. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | zsoca / Pixabay
Štítíte se uchopit podivně ulepené držadlo v metru a nechcete se ani jako první dotknout podezřele mastného knoflíku otevírání dveří? Tak raději nečtěte dál. Závěry výzkumu mikrobiologických společenstev na linkách hongkongského metra by vám nemusely udělat dobře. I když jsou svým způsobem fascinující. Píše o tom EurekAlert.
 

Hongkongské metro, to je celkem 218 kilometrů jedenácti linek a 159 stanic. Každý den odbaví 4,6 milionu pasažérů, což z něj činí jeden z nejvytíženějších (a pro někoho možná překvapivě také nejvýnosnějších) dopravních podniků světa. Metrem se ale nevozí jen lidé. Každý den na svou pouť podzemím vyráží i bakterie a mikroorganismy. Mikrobiolog Gianni Panagiotou z Institutu Hanse Knoella v Německu byl zvědavý, jak tohle mikro-metro společenstvo vlastně vypadá a jestli z jeho existence neplynou nějaká rizika pro cestující.

Za jízdy se pevně držte!

Jak to zjistit? Najal si šest dobrovolníků, od kterých chtěl vlastně jediné: aby si před nástupem do vagónů metra pořádně umyli ruce a poskytli tak nezkreslený vhled do mikroskopického světa. Pak už se jen museli pořádně držet. Tedy přesněji, projet každou linkou a přitom podle situace třicet minut nepustit ruce ze sedadla, opěrátka, madla nebo držadla. Po každé takové etapě jim Panagiotou provedl stěr mikrobiálních kultur z dlaní, dobrovolníci se znovu umyli a vyrazili na další cestu. Za několik dní tak projezdili všechny existující linky hongkongského metra křížem krážem v nejrůznějších hodinách.

Mikrobiolog tak získal s pomocí rozboru DNA setřených vzorků velmi plastický obraz toho, co se v metru vlastně odehrává. „Ráno hostí každá linka metra svá specifická společenstva bakterií,“ popisuje Panagiotou. „Poznáte tedy, že jedete z Hung Hom do Tuen Mun, protože se na této lince vyskytuje abnormální množství bakteriálních kultur spojených s ovocem a zeleninou. Na trase se totiž nachází několik významných tržišť.“ Linka Shing Mun je „typická“ mikrobi akvatického původu, protože její část vede tunelem s poloslanou brakickou vodou. A Západní lince, která si cestu razí horami, potkáte mikrobi, kteří jsou výskytem obvykle vázáni k vyšším nadmořským výškám.

Toho madla se vlastně dotkl každý

Unikátní kultury se ale v průběhu mísí, jak pasažéři přestupující mezi linkami. „V průběhu dne se stávají společenstva více uniformní a k večeru už plně dominují běžné univerzální druhy, žijící na rukách lidských přenašečů.“ Drtivá většina z nich není škodlivá a odráží spíše návyky svých lidských přenašečů. Třeba to, jestli mají domácí mazlíčky. Pravda, narazíte i na Propionibacterium acnes, která vyvolává akné. Ale s tím si váš imunitní systém poradí. Mnohem méně příjemné setkání nabízí zlatý streptokok. Přenáší jej například lidé s atopickým ekzémem, a pokud náhodou máte na dlaních otevřenou ranku nebo záděrku, může to pro vás být už docela vážné riziko.

„Zatímco ráno jsme zaznamenávali zlatého streptokoka jen v jednotlivých případech, k večeru už byl přítomen ve 24,1 % setřených vzorků,“ dodává Panagiotou. „Rozhodně bychom ale nechtěli pasažéry děsit. Hongkongské metro patří mezi jedno z nejčistších na světě. Naším cílem bylo odhalit, jak může architektura města ovlivnit výskyt konkrétních bakterií na různých linkách, a jak se tyto bakterie mohou šířit. Závažné patogeny ani mikroorganismy rezistentní vůči antibiotikům jsme nezaznamenali. Jen musíte počítat s tím, že na konci dne nese každé držadlo mikrobiologické stopy po všech milionech pasažérů.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist