https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliony-klokanu-hynou-kvuli-zahadne-chorobe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliony klokanů hynou kvůli záhadné chorobě

4.1.2018 01:00 | PRAHA (ČTK)
Odborníci potvrdili, že počty klokanů v Novém Jižním Walesu prudce klesají. Loni bylo v tomto státě napočítáno rekordních 17,4 milionu klokanů, což byl více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2010.  Ilustrační snímek.
Odborníci potvrdili, že počty klokanů v Novém Jižním Walesu prudce klesají. Loni bylo v tomto státě napočítáno rekordních 17,4 milionu klokanů, což byl více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2010. Ilustrační snímek.
Australští klokani hynou po milionech na následky neznámé choroby způsobující záněty, strnulost pohybů, krvácení a slepotu. Krevní testy zatím neodhalily jasnou příčinu. Lidé nacházejí mrtvé nebo umírající klokany rudé a klokany obrovské po celých západních pláních státu Nový Jižní Wales. "Můžete vidět celé rodiny klokanů, kteří jsou mrtví," řekl listu The Australian veterinář Greg Curran, jenž vede výzkum zdraví klokanů a tomuto oboru se věnuje 30 let.
 

"Je to choroba, nikoli genetický problém. Nedokázali jsme najít žádnou bakterii ani virus," dodal Curran.

Odborníci potvrdili, že počty klokanů v Novém Jižním Walesu prudce klesají. Loni bylo v tomto státě napočítáno rekordních 17,4 milionu klokanů, což byl více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2010. Při letošním posledním sčítání bylo v Novém Jižním Walesu napočítáno 3,9 milionu klokanů obrovských, zatímco před rokem jich tu žilo 6,3 milionu kusů. Počet klokanů rudých klesl o 1,2 milionu kusů.

"Tento pokles je příliš vysoký, aby bylo možné ho přičíst odstřelu klokanů," řekl Curran. "Počet zvířat, která byla ulovena na maso, je nízký. A nemůže jít ani o vyhladovění či podvýživu," dodal.

Klokani nejsou jedinými původními australskými zvířaty, které hubí smrtelná choroba. Ďábly medvědovité, kteří jsou také známí jako tasmánští čerti, od konce 90. let 20. století sužuje rakovina tváře. Koaly decimují pohlavně přenosné chlamydie a vombaty smrtící druh svrabu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist